3.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăInternaționalSUA, avertisment dur: Invazia Rusiei în Ucraina va face ca 40 milioane...

SUA, avertisment dur: Invazia Rusiei în Ucraina va face ca 40 milioane de persoane să sufere de foame

Ambasadorul Statelor Unite(SUA) la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat vineri că invazia Rusiei în Ucraina va face ca 40 de milioane de persoane să sufere de foame și să ajungă în situația de nesiguranță alimentară și că Africa subsahariană va fi cea mai afectată, relatează Reuters.

Statele Unite au obținut 4,5 miliarde de dolari pentru securitatea alimentară la summitul G7, din care au contribuit cu 2,76 miliarde de dolari.

Există, de asemenea, planuri ca SUA să contribuie cu 150 de milioane de dolari la un nou ajutor umanitar pentru dezvoltare în Africa, în așteptarea aprobării Congresului, a adăugat ea.

Guvernele africane au evitat în mare măsură să ia partea în conflictul european și au refuzat să se alăture condamnării și sancțiunilor occidentale.

Africanii „nu doresc să fie presați să aleagă o tabără” într-o repetare a Războiului Rece, dar „trebuie să cunoască faptele”, a declarat Thomas-Greenfield.

În timp ce energia, schimbările climatice, pandemia și conflictele sunt cauzele profunde ale problemelor legate de aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, „cea mai insidioasă sursă” este foametea folosită în mod intenționat ca armă de război, a spus ea.

„Rusia a capturat în mod sistematic unele dintre cele mai productive terenuri agricole din Ucraina, stricând câmpurile cu mine și bombe”, a spus Thomas-Greenfield, potrivit g4media.ro.

Invazia Rusiei în Ucraina ar putea face ca 40 milioane de persoane să sufere de foame, dar Rusia nu-și asumă nici o responsabilitate în acest sens

„Indiferent ce părere aveți despre Rusia, avem cu toții un interes comun puternic în atenuarea impactului războiului din Ucraina asupra securității alimentare”, a adăugat ea.

Președintele francez Emmanuel Macron a folosit un limbaj similar săptămâna trecută, când a descris criza alimentară globală ca fiind una dintre „armele de război” ale Rusiei, în timpul unei vizite în Camerun.

Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară și a dat vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor sale de alimente și îngrășăminte.

Vineri, Thomas-Greenfield a respins această afirmație, sugerând în schimb că Rusia a luat în mod deliberat măsuri pentru a perturba lanțurile globale de aprovizionare cu alimente, dând vina pe Occident.

„Nu am văzut niciun indiciu că Rusia va accepta o soluție diplomatică” la războiul din Ucraina, a spus ea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Kamala Harris, după înfrângere: Nu este momentul să ne ridicăm mâinile, este timpul să ne suflecăm mânecile

Harris a spus că l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita și a promis că îl va ajuta să facă o tranziție pașnică a...
Ultima oră
Pe aceeași temă