1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalSUA au oprit India și Pakistanul să nu treacă pragul unei confruntări...

SUA au oprit India și Pakistanul să nu treacă pragul unei confruntări nucleare în 2019

Fostul şef al diplomaţiei SUA sub Donald Trump, Mike Pompeo, afirmă într-o carte publicată marţi că India şi Pakistanul au fost în pragul unei confruntări nucleare în 2019 şi că Statele Unite au evitat atunci escaladarea, notează AFP.

„Nu cred că lumea realizează cu adevărat cum rivalitatea dintre India şi Pakistan a putut fi atât de aproape de a se transforma într-o confruntare nucleară în februarie 2019”, scrie Pompeo în cartea sa, „Never Give an Inch”.

India a lansat lovituri aeriene în februarie 2019 în teritoriul pakistanez ca represalii pentru un atentat sinucigaş care a ucis 41 de paramilitari indieni în Kashmir. Pakistanul a ripostat doborând un avion indian şi prinzând pilotul.

Pompeo, care se afla la Hanoi pentru un summit între preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, povesteşte că a fost trezit de un apel telefonic urgent de la un înalt responsabil indian, potrivit agerpres.ro.

„El credea că pakistanezii au început să-şi pregătească armele nucleare pentru o lovitură. India, m-a informat el, îşi studia propriul răspuns”, scrie cel care a condus şi CIA în mandatul lui Donald Trump.

„L-am rugat să nu facă nimic şi să ne acorde un minut să încercăm să vedem totul clar”, continuă el.

Mike Pompeo scrie apoi că diplomaţii americani au reuşit să-i convingă atât pe indieni, cât şi pe pakistanezii că niciuna dintre ţări nu pregătea pentru un atac nuclear.

„Nicio altă ţară nu ar fi putut face ceea ce am făcut noi în acea noapte pentru a evita un deznodământ oribil”, adaugă el.

Mike Pompeo spune că a vorbit cu „adevăratul conducător al Pakistanului”, referindu-se la şeful de stat major al armatei pakistaneze Qamar Javed Bajwa.

La acea dată, şeful diplomaţiei americane a susţinut public dreptul Indiei la autoapărare.

India şi apoi Pakistanul au testat bombe atomice în 1998, determinându-l pe preşedintele american de atunci, Bill Clinton, să afirme despre Kashmir că este „cel mai periculos loc din lume”.

Kashmirul este o regiune din Himalaya revendicată de India şi Pakistan. A fost scena mai multor războaie pentru controlul său de la împărţirea Imperiului Britanic al Indiilor în 1947, reaminteşlte AFP.

India a lansat accidental o rachetă către Pakistan

India a declarat că a lansat accidental o rachetă în Pakistan săptămâna aceasta din cauza unei „defecțiuni tehnice” în timpul întreținerii de rutină, notează Reuters.

Experții militari au avertizat în trecut despre riscul accidentelor sau calculelor greșite din partea vecinilor cu arme nucleare, care au purtat trei războaie și s-au angajat în numeroase ciocniri armate mai mici, de obicei asupra teritoriului disputat al Kashmirului.

Tensiunile s-au diminuat în ultimele luni, iar incidentul, care poate fi primul de acest gen, a ridicat imediat întrebări cu privire la mecanismele de siguranță.

„La 9 martie 2022, în cursul unei întrețineri de rutină, o defecțiune tehnică a dus la lansarea accidentală a unei rachete”, a declarat Ministerul Indian al Apărării.

Tensiunile s-au diminuat în ultimele luni, iar incidentul, care poate fi primul de acest gen, a ridicat imediat întrebări cu privire la mecanismele de siguranță.

„La 9 martie 2022, în cursul unei întrețineri de rutină, o defecțiune tehnică a dus la lansarea accidentală a unei rachete”, a declarat Ministerul Indian al Apărării.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

5 tipuri de lenjerii de pat care îți vor înfrumuseța dormitorul

Un dormitor confortabil și estetic depinde de alegerea corectă a detaliilor, iar lenjeriile de pat joacă un rol esențial în crearea unei atmosfere plăcute....

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Prognoza economică a României pentru 2024 revizuită semnificativ în scădere la 1%

România va înregistra o creștere economică de doar 1% în 2024, în scădere considerabilă față de estimările anterioare de 2,8%, pe fondul unui declin...
Ultima oră
Pe aceeași temă