0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalSUA a cerut angajaților neesențiali americani să plece din Mali

SUA a cerut angajaților neesențiali americani să plece din Mali

Statele Unite(SUA) le-au ordonat „angajaților neesențiali” americani şi familiilor lor să plece din Mali „din cauza riscului crescut de atacuri teroriste în zonele frecventate de străini”, informează sâmbătă AFP.

Un comunicat al Departamentului de Stat subliniază că Ambasada SUA „continuă să aibă o capacitate limitată de a le furniza ajutor de urgenţă cetăţenilor americani din Mali”.

„Grupuri armate şi teroriste continuă să planifice răpiri şi atentate în Mali” şi pot lua ca ţintă „cluburi de noapte, hoteluri, restaurante, lăcaşuri de cult, misiuni diplomatice internaţionale şi alte locuri frecventate de occidentali”, notează comunicatul publicat vineri seara, conform agerpres.ro.

SUA le-a ordonat angajaților neesențiali să plece repede din Mali, stat ce a trecut prin două lovituri de stat militare

Mali, stat-enclavă în mijlocul regiunii africane Sahel, a fost scena a două lovituri de stat militare, în 2020 şi 2021. Criza politică este însoţită de o gravă criză de securitate, după declanşarea, în 2012, a unei rebeliuni independentiste şi a unor sângeroase acţiuni jihadiste în nordul ţării. Miercuri, cel puţin 15 soldaţi malieni şi trei civili au fost ucişi în trei atacuri coordonate atribuite unor „terorişti”, care au ridicat la cel puţin 11 numărul de atacuri înregistrate într-o săptămână în Mali.

Franța va începe retragerea militară din Mali

Franța și aliații săi care luptă împotriva militanților islamiști din Mali au declarat joi că își vor începe retragerea militară. Președintele francez Emmanuel Macron a insistat că aceasta nu reprezintă un eșec al misiunii sale de nouă ani.

Astfel, Franța și-a anunțat retragerea trupelor militare din Mali, alături de aliații săi. Cu toate acestea, liderul francez a ținut să precizeze că misiunea de 9 ani nu a reprezentat un eșec.

Franța începe retragerea militară din Mali. Acțiunea va dura până la 6 luni


„Franța a intervenit în Mali, în primul rând, pentru a lupta împotriva terorismului și, în al doilea rând, prin solicitarea unui stat suveran și a statelor din regiune. Aceasta a doua condiție se schimbă astăzi. Victoria asupra terorismului nu este posibilă dacă nu este promovată de către statul însuși. De ce ne hotărâm să plecăm astăzi? Pentru că junta la putere din Mali nu mai are asta ca prioritate.”, a spus Emmanuel Macron.

Mișcarea a stârnit îngrijorări cu privire la o insurgență încurajată în regiunea Sahel. Dar Macron a spus că Niger a fost de acord să găzduiască forțele europene care luptă împotriva islamiștilor. El a adăugat că retragerea din Mali va dura patru până la șase luni.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă