Consumul zlinic de vitamina D și ulei de pește poate ajuta la protejarea adulților în vârstă de bolile autoimmune: artrita reumatoidă, psoriazisul, bolile tiroidiene și polimialgia reumatică, o boală inflamatorie care provoacă dureri musculare și rigiditate la nivelul umerilor și șoldurilor, potrivit unui nou studio, relatează CNN.
Persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste care au consumat vitamina D3 timp de peste cinci ani au avut o rată relativă mai mică cu 22% a diagnosticelor autoimune confirmate, a declarat autorul studiului, dr. Karen Costenbader, profesor de medicină la Harvard Medical School.
Odată ce oamenii au luat vitamina D de cel puțin doi ani, rata de prevenire a bolilor autoimune a crescut la 39%, potrivit studiului, publicat miercuri în jurnalul BMJ.
Studiul a descoperit, de asemenea, o posibilă legătură între administrarea a 1.000 de miligrame de acizi grași omega-3 (ulei de pește) și o reducere a tulburărilor autoimune.
Cu toate acestea, studiul a constatat că administrarea atât suplimentelor vitamina D, cât și a acizilor grași omega-3, în comparație cu placebo, a dus la o scădere a bolii autoimune cu aproximativ 30%.
Toxicitatea vitaminei D
Oamenii nu ar trebui înceapă să consume pastile de vitamina D pentru a-și crește șansele de a evita bolile autoimune, a avertizat Costenbader, deoarece există consecințe semnificative dacă luați prea multe.
Spre deosebire de vitaminele solubile în apă, pe care organismul le poate elimina cu ușurință, vitamina D este stocată în celulele adipoase ale corpului și se poate acumula până la niveluri toxice, ducând la dureri osoase și leziuni ale rinichilor.
Deoarece organismul produce vitamina D atunci când pielea este expusă la soare, iar laptele și alte alimente precum cerealele conțin vitamina D, mulți experți spun că tinerii nu sunt susceptibili să aibă nevoie de suplimente vitamina D, mai ales în cantități peste cele recomandate.
Corpul se atacă singur
Studiul lui Costenbader a analizat 25.871 de bărbați și femei de 50 de ani și peste care au participat la VITAL, un studiu de cercetare randomizat, controlat cu placebo. Studiul a fost realizat pentru a vedea dacă adulții iau zilnic suplimente alimentare de vitamina D3 (2000 UI) sau acizi grași omega-3. (1.000 mg de ulei de pește Omacor) și dacă asta ar reduce riscul de a dezvolta cancer, boli de inimă și accident vascular cerebral la persoanele fără antecedente.
Deoarece cercetările anterioare au arătat că atât vitamina D, cât și acizii grași omega-3 derivați din fructe de mare pot avea un efect pozitiv asupra inflamației și imunității în tulburările autoimune, Costenbader a decis să utilizeze același studiu pentru a investiga dacă suplimentele ar putea preveni astfel de boli.
Boala autoimună apare atunci când sistemul natural de apărare al organismului vede brusc celulele normale ca invadatoare și începe să distrugă acele celule din greșeală. În artrita reumatoidă, de exemplu, sistemul imunitar atacă mucoasa articulațiilor, creând inflamație, umflături și durere. În cazul psoriazisului, celulele T hiperactive – care sunt printre cei mai buni apărători ai organismului – provoacă inflamație care creează pete solzoase și în relief pe piele.
În diabetul de tip 1, apărătorii organismului distrug celulele pancreasului producătoare de insulină. Există chiar și unele dovezi care arată că inflamația în întregul corp ar putea face parte din progresia diabetului de tip 2.
Tulburările autoimune se pot dezvolta în orice etapă a vieții, dar apar mai mult în rândul adulților în vârstă, în special în rândul femeilor, a spus Costenbader.
Sunt necesare mai multe cercetări
Până în prezent, niciun studiu clinic randomizat (considerat standardul de aur al cercetării) nu a investigat dacă uleiul de pește și vitamina D ar putea preveni de fapt dezvoltarea bolilor autoimune.
„Aceasta este prima dovadă directă prezentă la adulții în vârstă, că administrarea de vitamina D sau acizi grași omega-3 – sau o combinație – timp de cinci ani reduce incidența bolilor autoimune, cu un efect mai pronunțat după doi ani de suplimentare”, a spus Costenbader.
După cinci ani de la începutul cercetării, studiul nu a putut dezvălui care dintre cele 80 sau mai multe boli autoimune ar putea beneficia cel mai mult de pe urma suplimentelor cu vitamina D și ulei de pește, a spus Costenbader, dar cercetările continuă. Studiul este acum la al șaptelea an și mai multe date vor fi publicate pe viitor.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!