Conform unui studiu recent, 75% dintre contribuabilii care au fost supuși controalelor fiscale susțin că ANAF nu a ținut cont de observațiile lor în legătură cu concluziile din proiectul de raport de inspecție. Raportul, realizat de EY România, arată că mai mult de jumătate dintre firmele chestionate nu au primit o notificare de conformare din partea ANAF.
Studiul relevă faptul că 40% dintre respondenți au confirmat că au primit o astfel de notificare de la ANAF, însă opiniile au fost împărțite în mod egal în ceea ce privește acordul sau dezacordul față de aspectele menționate. Aproximativ 50% dintre participanți s-au declarat de acord, în timp ce cealaltă jumătate a contestat conținutul notificării.
Referitor la controalele fiscale, 50% dintre respondenți au declarat că nu au fost supuși niciunui tip de verificare începând cu anul 2023. Cei care au fost verificați au fost majoritar subiecți ai unor controale documentare (25%), iar 19% au experimentat controale inopinate sau inspecții fiscale. Numai 6% au fost supuși unui control antifraudă.
Datele oficiale ale Ministerului de Finanțe indică o intensificare a inspecțiilor fiscale, cu aproape 10.000 de controale efectuate în primele cinci luni ale anului, generând peste 1 miliard de lei la bugetul de stat.
Comparativ cu anul precedent, numărul inspecțiilor fiscale a crescut cu 10%, iar notificările de conformare au fost trimise de aproape patru ori mai multe.
În ceea ce privește repetarea inspecțiilor fiscale, 80% dintre firmele chestionate au afirmat că nu au fost supuse aceleași verificări fiscale după ce au finalizat un control anterior, în timp ce 20% au raportat că au fost supuse aceluiași tip de control.
Călin Stan, partener la Băncilă, Diaconu și Asociații, a subliniat că intensificarea controalelor fiscale crește riscul abuzurilor din partea organelor de control, ceea ce face ca prevenția să devină esențială pentru protecția drepturilor contribuabililor.
Alte rezultate ale sondajului arată că, în cazul în care inspectorii fiscali au avut un obiectiv clar stabilit înainte de control, 38% dintre respondenți au confirmat acest lucru, în timp ce 62% au spus că analiza a fost efectuată pe parcursul inspecției. Aproape două treimi dintre respondenți (62%) consideră că informațiile furnizate echipei de control nu au fost analizate corespunzător.
În ceea ce privește prezentarea proiectului de raport de inspecție, 92% dintre respondenți au afirmat că li s-a acordat un termen rezonabil pentru a-l studia, înainte de discuția finală.
De asemenea, 50% au avut un dialog cu echipa de inspecție, în timp ce 25% dintre respondenți au raportat că punctele lor de vedere au condus la modificări în raport, majoritatea considerând că aceste modificări au fost favorabile.