Un nou studiu a constatat că tensiunea arterială crescută la adulți este strâns legată de dimensiunea mai mică a creierului și de riscul crescut de demență, transmite CNN.
Adulții cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, care au fost diagnosticați cu hipertensiune, aveau dimensiuni mai mici ale creierului și erau predispuși la demență în comparație cu adulții de vârsta lor, cu tensiune arterială normală, potrivit unui studiu publicat luni în Hypertension, jurnal al American Heart Association.
Adulții cu vârsta sub 35 de ani cu hipertensiune, au avut cele mai mari reduceri ale volumului de creier în comparație cu adulții de aceeași vârstă fără hipertensiune arterială, care ar putea avea efecte adverse asupra sănătății, a spus dr. James Galvin, profesor de neurologie la Școala de Medicină Miller din cadrul Universității Miami din Florida.
„Volumul mai mic al creierului la persoanele mai tinere, ca urmare a tensiunii arteriale crescute, poate avea un risc mai ridicat de demență pe măsură ce aceștia îmbătrânesc”, a spus Galvin.
Cercetătorii s-au folosit de RMN-urile a 11.399 persoane cu vârsta de 55 de ani și sub 55 de ani, care au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială, precum și 11.399 persoane fără hipertensiune.
Informațiile despre participanți au venit de la Biobank-ul din Marea Britanie, o bază de date cu informații de sănătate anonime de la aproximativ jumătate de milion de persoane. Autorii studiului au urmărit participanții timp de aproximativ 12 ani pentru a vedea dacă au fost diagnosticați cu demență.
Hipertensiunea arterială este întâlnită frecvent la adulții cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani.
Având un volum mai mic al creierului, înseamnă că există o pierdere a neuronilor și a conexiunilor, a spus Donna Arnett, decanul Universității din Kentucky.
Volumele cerebrale mai mari sunt asociate cu o funcție cognitivă mai bună, în timp ce volumele cerebrale mai mici sunt asociate cu dezvoltarea demenței, a spus Galvin. Hipertensiunea în timp afectează fluxul de sânge către creier și poate dăuna structurii creierului, a explicat el. Dacă nu este tratată, aceasta afectează funcția creierului, a adăugat Galvin.
Prevenirea hipertensiunii arteriale la toate vârstele
Este important să aveți grijă de sănătatea creierului de la o vârstă fragedă pentru a preveni hipertensiunea, care ar putea duce la efecte negative asupra sănătății, cum ar fi o dimensiune mai mică a creierului și demență, a spus Arnett.
O dietă sănătoasă și sportul pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, a spus dr. Glen Finney, membru al Academiei Americane de Neurologie, care nu a fost implicat în studiu.
Dieta sănătoasă include consumul de alcool moderat și menținerea nivelului de zahăr din sânge într-un intervalul normal pentru vârsta ta, spune Galvin. Reducerea aportului de sare poate ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, a adăugat Galvin.
Dacă modificările stilului de viață nu sunt suficiente, Galvin a recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră despre administrarea medicamentelor.