Un studiu arată că lupii din zona fostei centrale nucleare de la Cernobîl au suferit mutații care par să le ofere rezistență la cancer, în ciuda expunerii zilnice la radiații de peste șase ori limita de siguranță pentru om, pe întreg parcursul vieții, potrivit biziday.ro.
Acest lucru ar putea reprezenta o piatră de hotar în lupta împotriva cancerului la om.
O echipă de cercetători de la Universitatea Princeton, SUA, a studiat, începând cu 2014, lupii care trăiesc în zona de excludere, care se întinde pe 1.600 de kilometri, de la Cernobîl. Suprafața este considerată extrem de periculoasă, din cauza radiațiilor cu mult peste limitele considerate sigure.
Specialiștii au constatat că, în ciuda expunerii zilnice și pe parcursul întregii vieți la niveluri de radiație de peste șase ori limita de siguranță pentru om, lupii supraviețuiesc și par chiar să fi dezvoltat rezistență la cancer.
Mai precis, cercetătorii au descoperit că sistemul imunitar al lupilor pare modificat și este similar cu cel al pacienților cu cancer care urmează un tratament cu radiații. Au identificat, de asemenea, părți specifice din informația genetică a animalelor care par să reziste la un risc crescut de cancer. Acest lucru poate ajuta oamenii de știință în a găsi o modalitate prin care să lupte împotriva cancerului la oameni.
Pentru a monitoriza nivelul de radiații și locurile pe care le străbat lupii, specialiștii au folosit zgarde cu transmițătoare radio. De asemenea, au prelevat periodic probe de sânge pentru a înțelege cum reacționează organismul lupilor la radiații.
În 1986, un reactor nuclear a explodat la centrala nucleară Cernobîl, Ucraina. De atunci, deși zona a rămas abandonată de oameni, specialiștii au instituit o zona de excludere care se întinde pe o mie de metri pătrați, considerată cel mai puternic radiată. Totuși, la mai mult de 35 de ani de la dezastru, zona găzduiește diverse animale sălbatice, precum lupii și caii.
Cernobîl 35 ani. E pregătită România pentru așa ceva?
Atunci, statul ucrainean se afla sub jurisdicția directă a autorităților centrale ale Uniunii Sovietice. O explozie și un incendiu au eliberat cantități mari de particule radioactive în atmosferă care, din cauza factorilor de mediu favorizanți, s-au răspândit în mare parte din vestul URSS și Europa.
Accidentul a fost rezultatul unui test de siguranță inutil. Lucrătorii de la Reactorul nr. 4 au oprit sistemul de răcire de urgență pentru a afla dacă ar exista suficientă energie electrică pentru a răci miezul nuclear al reactorului dacă acesta își pierde puterea. Ca urmare a mai multor factori, inclusiv o defecțiune de proiectare a reactorului, a existat o creștere a puterii. O explozie cauzată de presiunea foarte mare a aburului care a străpuns acoperișul reactorului de 500 de tone, au aruncat aproape nouă tone de deșeuri radioactive în aer.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!