Deși 80% dintre tinerii din mediul rural aspiră să urmeze studii superioare, doar 23% dintre aceștia reușesc să se înscrie și să finalizeze cursurile universitare, conform unui studiu realizat de World Vision România.
Principalele bariere sunt de natură financiară, cu unul din trei tineri temându-se că familiile lor nu vor avea resursele necesare pentru a-i susține în facultate. Alte obstacole includ accesul limitat la educație de calitate și infrastructura inadecvată.
În plus, provocările sociale și economice contribuie la scăderea motivației și a șanselor de reușită academică, adâncind decalajul dintre rural și urban.
În 2023, doar 23% dintre tinerii români cu vârste între 25 și 34 de ani au absolvit o formă de învățământ superior, plasând România aproape la jumătatea mediei europene, potrivit datelor Eurostat.
World Vision România, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a lansat în martie 2023 proiectul „Vreau la facultate”.
Acesta oferă sprijin educațional pentru studenții din mediul rural și periurban, aflați în anul II de licență la Universitatea Babeș-Bolyai, selectați pe baza unor criterii de vulnerabilitate, cum ar fi venitul scăzut al familiei sau domiciliul în zone rurale.
„Într-un context în care România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul tinerilor cu studii superioare, conform datelor Eurostat din 2023, programul nostru, Vreau la facultate, are drept scop facilitarea accesului la studii universitare pentru tinerii din medii vulnerabile, ajutându-i totodată să dezvolte abilităţile necesare pentru a se adapta la cerinţele şi standardele ridicate specifice mediului academic”, a declarat Mihaela Nabar, director executiv al Fundației World Vision România.