6.8 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSănătateStudiu. Decesele cauzate de cancer au scăzut în SUA

Studiu. Decesele cauzate de cancer au scăzut în SUA

Progresele științifice au ajutat la prevenirea a 4,1 milioane de decese cauzate de cancer în cei 30 de ani dintre 1991 și 2021, potrivit unui nou raport, însă boala continuă să reprezinte o provocare pentru sănătatea publică, scrie The Hill.

Decesele cauzate de cancer au scăzut

Raportul, publicat miercuri de Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului, a arătat că rata deceselor cauzate de cancer a scăzut cu 33% între 1991 și 2021. Scăderea mortalității generale din cauza cancerului a fost atribuită reducerii fumatului și îmbunătățirilor în depistarea precoce și tratament.

Rata deceselor cauzate de cancer în rândul copiilor și adolescenților a scăzut, de asemenea, cu 24% în ultimele două decenii.

Cu toate acestea, diagnosticările de cancer devin din ce în ce mai frecvente, iar progresele științifice nu au fost uniforme pentru toate tipurile și stadiile de cancer.

Autorii raportului au observat că, deși incidența globală a cancerului s-a stabilizat, cazurile de cancer pancreatic, uterin și cancer oral asociat cu virusul papilloma uman (HPV) sunt în creștere.

Cancerele orale asociate cu HPV sunt prevenibile prin vaccin, la fel ca și cancerele de col uterin la adulți.

Cu toate acestea, în ciuda dovezilor clare că vaccinul HPV ajută la prevenirea cancerului de col uterin, rata de vaccinare rămâne scăzută. În SUA anului 2022, doar 38,6% dintre persoanele cu vârste între 9 și 17 ani au primit cel puțin o doză de vaccin HPV.

Raportul a mai semnalat o creștere alarmantă a anumitor tipuri de cancer la tineri. De exemplu, un motiv de îngrijorare pentru experții în sănătate publică este incidența în creștere a cancerului de colon și de sân la adulții sub 50 de ani.

Potrivit raportului, 40% dintre toate cancerele sunt asociate cu factori de risc modificabili, printre acești factori fiind consumul excesiv de alcool.

Cancerul este o boală complexă caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor anormale în organism. Aceste celule pot forma tumori și, în unele cazuri, se pot răspândi la alte părți ale corpului prin procesul de metastazare. Există peste 100 de tipuri diferite de cancer, fiecare afectând diverse organe și țesuturi.

Cancerul poate apărea dintr-o varietate de cauze, inclusiv modificări genetice, factori de mediu, expunerea la substanțe chimice nocive, radiații și stiluri de viață nesănătoase.

Fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta nesănătoasă și lipsa activității fizice sunt factori de risc majori. De asemenea, infecțiile virale, cum ar fi HPV (papillomavirus uman) și hepatita B sau C, sunt asociate cu un risc crescut de cancer.

Simptomele cancerului variază în funcție de tipul și localizarea tumorii. Acestea pot include oboseală, pierderea în greutate inexplicabilă, dureri persistente, modificări ale pielii sau sângerări neobișnuite. Diagnosticul se bazează pe o serie de teste, inclusiv biopsii, analize de sânge, imagistică (cum ar fi tomografiile) și teste genetice.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Forțele nord-coreene din Kursk ar putea fi anihilate complet până în aprilie

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că întregul contingent nord-coreean desfășurat în regiunea Kursk din Rusia ar putea fi distrus până la mijlocul...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...

Donald Trump, gata să revină în Biroul Oval: Vrea să semneze 100 de ordine executive

Donald Trump a anunțat că va semna un număr record de ordine executive în prima zi de la preluarea mandatului, conform surselor citate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă