Un loc de muncă ideal pentru români include un salariu corect, un program de lucru flexibil și colegi competenți, conform studiului „Workplace for all. Harta motivației intergeneraționale la locul de muncă”, realizat de Pluxee România în colaborare cu Ipsos România.
Cercetarea arată că 31% dintre angajați consideră esențial un salariu corect, 22% prioritizează flexibilitatea programului, iar 16% valorizează echipele bine pregătite.
Diferențele între generații sunt evidente. Baby Boomers (născuți între 1945-1965) pun mai puțin accent pe flexibilitate (13%) și preferă un loc de muncă plăcut (17%).
În contrast, generațiile tinere, precum Generația Z (născuți între 1996-2012), apreciază lipsa presiunii la job, în timp ce generațiile Y și X prioritizează stabilitatea locului de muncă.
Cum ar trebui să fie managerul
De asemenea, studiul relevă că 44% dintre respondenți preferă un manager care încurajează inovația și motivarea echipei, în timp ce doar 5% preferă un stil de leadership autocratic.
Comunicarea prin WhatsApp este populară, însă generațiile mai în vârstă preferă întâlnirile față în față.
Studiul, realizat în iunie 2024, a inclus 1.000 de angajați din mediul urban și a evidențiat provocările și preferințele distincte ale fiecărei generații pe piața muncii din România.