24.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăȘtiințăSTUDIU. Civilizația a luat naștere după lovitura devastatoare a unei comete

STUDIU. Civilizația a luat naștere după lovitura devastatoare a unei comete

Mai multe sculpturi misterioase descifrate la situl arheologic Göbekli Tepe din Turcia sugerează că cel mai vechi monument din lume – de două ori mai vechi decât Stonehenge – este un calendar solar construit pentru a comemora o lovitură devastatoare a unei comete, scrie The Independent.

Situl arheologic Göbekli Tepe din Turcia

Minunea arhitecturală veche de aproape 12.000 de ani este considerată a fi cel mai vechi lăcaș de cult descoperit vreodată, chiar mai vechi decât piramidele vechi de 4.500 de ani, potrivit USAToday.

Primul calendar din lume, realizat în jurul anului 9.000 î.Hr., a permis oamenilor să observe soarele, luna și constelațiile pentru a ține evidența timpului și a marca schimbarea anotimpurilor, afirmă oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh.

Cercetătorii spun că simbolurile ciudate în formă de V sculptate pe pilonii din Göbekli Tepe, înalt de 15 metri, ar putea reprezenta fiecare o zi.

Deoarece monumentul preistoric urmărește fazele lunii, precum și ciclurile soarelui, arheologii cred că sculpturile reprezintă cel mai vechi „calendar lunisolar” din lume, precedând cu multe milenii orice calendar cunoscut.

Potrivit oamenilor de știință, calendarul a fost creat probabil pentru a înregistra data la care un roi de fragmente de cometă a lovit Pământul în urmă cu aproximativ 13.000 de ani.

Se știe că o astfel de lovitură a declanșat o mini Epocă glaciară care a durat mai mult de un mileniu și a exterminat multe specii de animale mari.

Potrivit cercetătorilor, lovitura devastatoare ar fi putut declanșa o schimbare a stilului de viață al primilor oameni, de la vânătoarela agricultură, și nașterea civilizației în Semiluna Fertilă din Asia de Vest.

Un studiu anterior a constatat că un grup de fragmente de comete care a lovit Pământul în urmă cu aproape 13 000 de ani a modelat probabil originea civilizației umane.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Doi frați au fost arestați preventiv pentru trafic de droguri. Au vândut substanțe interzise la concerte

Doi frați au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea pentru săvârșirea infracțiunilor...

Fetiță în vârstă de doar 20 de luni atacată de un vultur. Pasărea a fost împușcată

O fetiță de doar 20 de luni a fost victima unui atac neobișnuit în centrul Norvegiei, duminică. Un vultur auriu a atacat-o în timp...

NATO condamnă încălcările rusești cu drone în spațiul aerian din Letonia și România

România are o graniță de 650 km cu Ucraina și a avut fragmente de drone rusești, rătăcite pe teritoriul său, în mod repetat, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă