Substanțele chimice sintetice numite ftalați, găsite în sute de produse de larg consum, cum ar fi recipiente de depozitare a alimentelor, șampon, machiaj, parfum și jucării pentru copii, pot contribui la aproximativ 91.000 până la 107.000 de decese premature pe an în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani, arată un nou studiu, scrie CNN.
Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de ftalați au avut un risc mai mare de deces, în special din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit studiului publicat în jurnalul evaluat de colegi Environmental Pollution.
Studiul a estimat că aceste decese ar putea costa o țară precum SUA aproximativ 40-47 miliarde dolari în fiecare an, în urma pierderii productivității economice.
Este cunoscut faptul că ftalații se intersectează cu organismul pentru producerea hormonilor, cunoscut sub numele de sistem endocrin, și sunt „legați de probleme de dezvoltare, reproducere, creier, imunitate și alte probleme”, potrivit Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului.
Chiar și mici perturbări hormonale pot provoca „efecte semnificative asupra dezvoltării și biologice”, afirmă INSS.
Cercetările anterioare au legat ftalații de probleme de reproducere, cum ar fi malformațiile genitale și numărul scăzut de spermatozoizi la bărbați.
Studiile anterioare au legat, de asemenea, ftalații de obezitatea copiilor, astmul, problemele cardiovasculare și cancerul.
Substanțe chimice pretutindeni
Adesea denumite „substanțe chimice pretutindeni”, deoarece sunt atât de frecvente, ftalații sunt adăugați în produsele de larg consum, cum ar fi instalații sanitare din PVC, pardoseli din vinil, produse rezistente la ploaie și pete, tuburi medicale, furtunuri de grădină și unele jucării pentru copii, pentru a face plasticul mai flexibil și mai greu de rupt.
Ftalații sunt, de asemenea, adăugați articolelor de îngrijire personală, cum ar fi șamponul, săpunul, spray-ul pentru păr și produsele cosmetice, pentru ca parfumurile să dureze mai mult.
Oamenii sunt expuși când mănâncă alimente sau beau din sticle care au intrat în contact cu plasticul (mâncare din caserole de plastic, suc în sticle de plastic, etc), potrivit Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.