7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSănătateStudiu alarmant! Vapatul duce problemele de sănătate mintală ale adolescenților

Studiu alarmant! Vapatul duce problemele de sănătate mintală ale adolescenților

Potrivit cercetării efectuate de Matilda Centre for Research in Mental Health and Substance Use din Australia, 20% dintre elevii care au participat au prezentat simptome de depresie moderată până la severă, scrie People.

Un nou studiu a descoperit o legătură între vaping și sănătatea mintală a adolescenților

Peste 5.000 de elevi din New South Wales, Queensland și Australia de Vest, cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, au participat la studiul din 2023. Aceștia au răspuns la întrebări legate de sănătatea mintală, consumul de droguri, vaping și bunăstarea generală.

Studiul, care a fost publicat în Australian & New Zealand Journal of Psychiatry luni, 2 septembrie, a relevat că elevii cu niveluri mai ridicate de stres au declarat că ar vapa vapat sau au încercat. Aproximativ 8,3% dintre participanți au declarat că au vapat într-adevăr.

Studenții cu niveluri moderate de stres erau cu 74% mai predispuși să înceapă să vapeze. În același timp, studenții cu niveluri severe de stres erau cu 64% mai predispuși să înceapă să folosească țigări electronice.

Deși a existat o corelație între vaping și sănătatea mintală a adolescenților, nu au existat dovezi care să indice o legătură de cauzalitate între cele două.

Vapatul, cunoscut și sub denumirea de utilizarea țigărilor electronice sau vaping, este o practică tot mai populară, mai ales în rândul tinerilor. Acest obicei implică inhalarea vaporilor produși de un dispozitiv electronic care încălzește un lichid special, denumit e-lichid.

E-lichidul poate conține nicotină, arome și alte substanțe chimice. Deși vapatul este adesea prezentat ca o alternativă mai puțin nocivă la fumatul tradițional, există multe controverse și dezbateri legate de impactul său asupra sănătății.

Unul dintre principalele avantaje prezentate de susținătorii vapatului este faptul că nu implică arderea tutunului, ceea ce reduce expunerea la multe dintre substanțele toxice eliberate în timpul fumatului obișnuit.

Cu toate acestea, studii recente au început să arate că și vaporii de la țigările electronice pot conține substanțe dăunătoare pentru plămâni și sistemul cardiovascular.

Un alt aspect îngrijorător este popularitatea tot mai mare a vapatului în rândul adolescenților, așa cum deja am descris.

Atrași de varietatea de arome și de percepția că vapatul este mai sigur decât fumatul, mulți tineri devin dependenți de nicotină, fără să realizeze riscurile pe termen lung.

De asemenea, există îngrijorări că vapatul ar putea servi ca o poartă de acces către fumatul tradițional pentru unii utilizatori.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Țara din Europa care propune șapte ore suplimentare de muncă pe an fără plată

Guvernul francez, confruntat cu presiuni bugetare semnificative, a propus o măsură controversată care ar impune cetățenilor să lucreze șapte ore suplimentare pe an fără...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Austria își va da acordul pentru aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei

Saga aderării României la Schengen va avea un final pozitiv pentru noi. Reuniunea de la Budapesta a început, iar în cadrul ei ministrul austriac...
Ultima oră
Pe aceeași temă