Fumatul este responsabil pentru 20% din cazurile de cancer din SUA și aproape 30% din decesele cauzate de cancer, avertizează American Cancer Society (ACS) în noile cercetări, potrivit NYPost.
Renunțarea la fumat și slăbitul ar fi putut să-i salveze
De fapt, organizația susține că patru din zece cazuri de cancer și aproape jumătate dintre decesele cauzate de cancer la adulții americani de 30 de ani și peste ar fi putut fi prevenite prin schimbări de stil de viață, cum ar fi renunțarea la fumat sau slăbitul.
Dr. Farhad Islami, autorul raportului de joi, s-a declarat „alarmat” de faptul că peste 169.800 de americani au murit în 2019 din cauza fumatului.
El solicită implementarea de politici de control al tutunului în fiecare stat — ACS constată că majorarea prețului țigărilor prin taxe de acciză este cea mai eficientă metodă — și mai multe screeninguri pentru detectarea precoce a cancerului pulmonar.
Islami, directorul științific principal al ACS pentru cercetarea disparităților în cancer, a remarcat creșterea anumitor tipuri de cancer legate de obezitate, în special în rândul tinerilor, și a subliniat necesitatea intervențiilor pentru promovarea unei greutăți corporale sănătoase.
În 2019, au fost înregistrate 1,78 milioane de cazuri de cancer și 595.700 de decese cauzate de cancer în rândul americanilor de 30 de ani și peste.
Cancerul este o afecțiune complexă și devastatoare care poate afecta diferite părți ale corpului, cauzată de creșterea anormală și necontrolată a celulelor. Fumatul și obezitatea sunt doi factori de risc majori asociati cu dezvoltarea cancerului.
Menține un stil de viață sănătos pentru a preveni cancerul
Fumatul este cunoscut pentru substanțele chimice nocive pe care le eliberează în organism, cum ar fi gudronul și monoxidul de carbon, care pot provoca mutații genetice în celulele sănătoase și pot duce la cancer pulmonar și alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de gât, vezica urinară și pancreasul.
Obezitatea, pe de altă parte, este legată de o inflamație cronică a țesuturilor, dezechilibre hormonale și alte mecanisme care pot crește riscul de cancer.
Persoanele obeze sunt mai predispuse la anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, colon, esofag și rinichi.
Prevenirea cancerului implică adesea adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți corporale sănătoase prin dietă echilibrată și activitate fizică regulată.
Educația și conștientizarea sunt esențiale pentru reducerea riscului și pentru promovarea sănătății generale în combaterea acestei boli complexe și răspândite.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!