Chiar dacă soarta finală a universului nu este cunoscută, cerecetătorii fac tot posibilul în acest sens pentru a afla mai multe.
Cea mai recentă descoperire despre cum s-ar putea sfârși universul nostru este că acesta s-ar putea evapora pur și simplu, potrivit unui nou studiu publicat în revista Physical Review Letters, notează Business Insider.
Oamenii de știință de la Universitatea Radboud au examinat teoria lui Stephen Hawking privind modul în care găurile negre se evaporă printr-un fenomen cunoscut acum sub numele de Radiația Hawking, fenomen pe care fizicianul teoretician l-a prezis în 1974.
Teoria fizicii cuantice și teoria gravitațională a lui Einstein spun că particulele se formează și se evaporă spontan în mediul gravitațional de la gura găurilor negre, cunoscut și ca orizontul evenimentelor.
Hawking a calculat că aceste particule erau uneori prinse în spatele orizontului evenimentelor, dar altele se duceau către exterior sub forma Radiației Hawking. În timp, suficiente particule se deplasează către exterior încât întreaga gaură neagră se evaporă.
Radiația Hawking a fost observată în jurul unei găuri negre din universul nostru, confirmând astfel previziunile regretatului geniu. Și până în acest moment, găurile negre erau singurele locuri în care experții o căutau.
Dar acest nou studiu ar putea schimba această situație.
„Obiectele fără un orizont de evenimente, cum ar fi rămășițele de stele moarte și alte obiecte mari din univers, au și ele acest tip de radiație”, a spus autorul studiului, Heino Falcke, într-o declarație vineri. „Și, după o perioadă foarte lungă, asta ar duce la evaporarea tuturor lucrurilor din univers, la fel ca găurile negre”.
În cadrul studiului, oamenii de știință au propus că nu este neapărat nevoie de medii gravitaționale extreme pentru ca radiația Hawking să existe.
Mai degrabă, orice lucru cu o masă care ar deforma structura spațiu-timpului ar putea declanșa această radiație.
„Arătăm că, mult dincolo de o gaură neagră, curbura spațiu-timpul joacă un rol important în crearea radiației”, a declarat coautorul studiului, Walter van Suijlekom.
Calculele oamenilor de știință au nevoie de analize suplimentare, teste și dovezi observaționale pentru a confirma predicțiile lor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!