5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiStephen Hawking, despre inteligența artificială: "Ar putea însemna sfârșitul rasei umane!"

Stephen Hawking, despre inteligența artificială: „Ar putea însemna sfârșitul rasei umane!”

Cu mult timp înainte ca Elon Musk și cofondatorul Apple, Steve Wozniak, să semneze o scrisoare în care avertizează că inteligența artificială prezintă „riscuri profunde” pentru omenire, fizicianul teoretician britanic Stephen Hawking a tras un semnal de alarmă cu privire la această tehnologie în evoluție rapidă, potrivit yahoonews.

„Dezvoltarea inteligenței artificiale complete ar putea însemna sfârșitul rasei umane”, a declarat Hawking, într-un interviu acordat BBC în 2014.

Hawking, care a suferit de scleroză laterală amiotrofică (ALS) timp de peste 55 de ani, a murit în 2018, la vârsta de 76 de ani.

Deși a adus observații critice la adresa inteligenței artificiale, el a folosit și o formă foarte elementară a tehnologiei pentru a comunica din cauza bolii sale, care slăbește mușchii și care l-a obligat pe Hawking să folosească un scaun cu rotile.

Hawking nu a mai putut vorbi din 1985 și s-a bazat pe diverse modalități de comunicare, inclusiv pe un dispozitiv de generare a vorbirii, gestionat de Intel, care îi permitea să folosească mișcările faciale pentru a selecta cuvinte sau litere care erau sintetizate în vorbire.

Comentariul făcut de Hawking la BBC în 2014, potrivit căruia inteligența artificială ar putea „însemna sfârșitul rasei umane”, a fost un răspuns la o întrebare despre o eventuală modernizare a tehnologiei vocale pe care se baza.

El a declarat pentru BBC că formele foarte elementare de inteligență artificială s-au dovedit deja puternice, dar crearea unor sisteme care rivalizează cu inteligența umană sau o depășesc, ar putea fi dezastruoasă pentru rasa umană.

„Oamenii, care sunt limitați de evoluția biologică lentă, nu ar putea concura și ar fi depășiți”, a spus Hawking.

La câteva luni după moartea sa, ultima carte a lui Hawking a ajuns pe piață. Intitulată „Scurte răspunsuri la marile întrebări”, cartea sa a oferit cititorilor răspunsuri la întrebările care îi erau adresate frecvent.

Cartea științifică a prezentat argumentele lui Hawking împotriva existenței lui Dumnezeu, modul în care oamenii vor trăi probabil în spațiu într-o zi și temerile sale legate de ingineria genetică și de încălzirea globală.

Inteligența artificială a ocupat, de asemenea, un loc fruntaș pe lista sa de „mari întrebări”, susținând că este „probabil ca în 100 de ani computerele să depășească oamenii în inteligență”.

„S-ar putea să ne confruntăm cu o explozie a inteligenței care, în cele din urmă, va avea ca rezultat mașini a căror inteligență o depășește pe a noastră”, a scris el.

Comentariile lui Hawking se aliniază la îngrijorărilor exprimate anul acesta de Elon Musk și de cofondatorul Apple, Steve Wozniak, într-o scrisoare publicată în martie.

Cei doi lideri din domeniul tehnologiei, alături de mii de alți experți, au semnat o scrisoare care a solicitat o pauză de cel puțin șase luni în ceea ce privește construirea unor sisteme de inteligență artificială mai puternice decât chatbotul GPT-4 al OpenAI.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă