Deficitele în creștere au amplificat nevoia de finanțare venită din partea statului
Un studiu coordonat de președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, arată că principalul client al băncilor din România în zona de împrumuturi a fost, anul acesta, statul român, prin diversele sale structuri, Guvern, administrația locală sau BNR.
Potrivit studiului „România-zona euro Monitor”, în primul trimestru al anului 2024, creșterea activului total al sectorului bancar de 872 miliarde lei, s-a datorat în special creșterii expunerilor față de sectorul guvernamental și față de banca centrală. Finanțarea a fost, în principal, prin depozite de tip retail. Indicatorul credite/depozite a continuat evoluția descendentă din ultimii ani, ajungând la 66 la sută în martie 2024 pe fondul unui ritm mai modest de creștere a creditului acordat sectorului privat (1,8 la sută), ponderea acestuia în total activ scăzând la 44,5 la sută”, mai arată studiul.
Conform datelor BNR, în primele trei luni ale acestui an, soldul depozitelor populației a crescut de la 340 de miliarde de lei la 345 de miliarde de lei. La jumătatea anului, soldul ajunsese deja la 353 de miliarde de lei, cu 13 miliarde de lei mai mult decât în ianuarie.
Firmele private intră din ce în ce mai puțin în calculele băncilor din perspectiva împrumuturilor, creditul bancar fiind abia a patra sursă de finanțare pentru întreprinderile private din România, arată studiul.
”Companiile din România se finanțează preponderent din surse interne, împrumuturi de la acționari și parteneri comerciali, în timp ce creditarea de la instituții financiare specializate este folosită doar într-o mică măsură”, mai precizează economiștii care au realizat studiul.