Instabilitatea economică şi lipsa de predictibilitate fiscală au închis un număr record de companii
Peste 40 de mii de firme au pus lacătul pe uşă în primele 5 luni ale anului, cu 40% mai multe faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. Cel puţin una din 10 astfel de societăţi comerciale erau din Bucureşti, iar una din 4, era activă în domeniul comerţului, spun datele INS.
În acest context, guvernul propune cursuri de antreprenoriat, pentru cei care vor să-și deschidă o afacere cu bani de la stat. Numai că drumul e lung și nu lipsit de obstacole.
Mona Bartoș, trainer în business declară că cei care își doresc să pornească pe calea antreprenoriatului „nu au un plan de afaceri sau o viziune pe termen lung. Pornesc la drum din dorinţa de a profita de oportunități imediate, de un pont, de accesarea de fonduri nerambursabile. Și, chiar dacă sunt informații la un click distanță, e greu să alegi ce e relevant pentru un început de business. E nevoie de teorie, de cunoștințe”. De aceea, statul vrea să-i trimită, pe banii lui, pe viitorii antreprenori, să învețe cum se fac afacerile.
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că va exista o platformă pe care se vor înscrie firmele de formare profesională acreditate, astfel încât „să avem acces la cât mai multe persoane, în special din grupurile țintă. Îmi doresc să avem și module online pentru a putea ajunge și la cei din diaspora”.
Un expert în fonduri europene spune că: „Antreprenoriatul este redus la întrebarea pentru ce se dau bani. De foarte multe ori, firmele care sunt înfiinţate astfel, sunt ulterior dizolvate sau vândute. Aceste cursuri de antreprenoriat au chiar menirea de a încerca să dea un format business-ului, astfel încât să fie sustenabil. Să poată fi menţinut pe termen lung”.
În acest moment, este pregătit programul guvernamental StartUp Nation, care ar putea începe în octombrie. Cu 450 de milioane de euro, cât este suma pentru acest apel, s-ar putea finanţa peste 5.000 de întreprinderi. Programul are două componente: pentru tinerii sub 30 de ani: acces la cursuri de formare şi dobândirea de competenţe antreprenoriale și pentru cei cu vârste între 30 şi 35 de ani care vor să dezvolte o afacere. Din bugetul programului, 80% înseamnă fonduri europene și 20% bani de la buget, pe cel mult 5 ani.