Numărul posturilor ocupate din administrația publică a crescut și în luna iunie, pentru a patra lună la rând, deși ritmul a fost unul mai lent comparativ cu luna anterioară.
Astfel, potrivit Profit.ro, în iunie, numărul de posturi ocupate a urcat cu 490, la 1.284.199 locuri, după ce în luna mai creșterea a fost una considerabilă, de 4.395 de posturi. Guvernul a introdus în luna mai o serie de restricții la angajările din sectorul bugetar, fiind permise recrutări noi de personal în unele domenii sau pe anumite posturi.
Este important de precizat că evoluția numărului de posturi ocupate arată creșterea sau scăderea numărului de angajați din sistemul bugetar, nu numărul angajărilor din luna respectivă. Angajările au fost în număr mai mare, întrucât au acoperit plecările, prin pensionare, demisie, etc., și au generat și majorarea cu aproape 500 a numărului de posturi ocupate.
Creșterile de posturi ocupate în sistemul public vin în contextul în care Guvernul încearcă să adopte măsuri de consolidare fiscală pe finalul anului, astfel încât depășirea țintei de deficit bugetar pentru acest an să nu fie una de amploare și să nu ducă la suspendarea unor fonduri europene.
Stabilizarea finanțelor statului ar trebui să vină din creșteri de taxe, dar și măsuri de restructurare a aparatului bugetar, însă aceasta din urmă este incertă, din cauza rezistenței angajaților statului.
După ce profesorii au forțat la începutul verii Guvernul să le majoreze salariile, angajați din Finanțe și ANAF au obținut acum, tot prin grevă, promisiuni din partea ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, pentru creșteri „substanțiale” de salarii.
Angajările guvernelor ultimilor ani
Guvernul Ciucă – o medie de 1.383 angajați în plus pe lună,
Guvernul Cîțu – o medie de 835 pe lună,
Guvernele Orban I și II – medie de 1.064 pe lună,
Guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă – o medie lunară de 1.336 de posturi în plus.