6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiStatuia lui Samuel von Brukenthal a fost vopsită. Ce se știe de...

Statuia lui Samuel von Brukenthal a fost vopsită. Ce se știe de autorul faptei

Un bărbat a aruncat sâmbătă dimineața cu vopsea pe statuia lui Samuel von Brukenthal din Piața Mare din Sibiu. Polițiștii au început cercetările pentru identificarea autorului.

Conform imaginilor surprinse de camerele din zonă, incidentul a avut loc sâmbătă dimineața, în jurul oei 6.00.

„În cursul acestei dimineţi, în jurul orei 08,00, Poliţia Locală Sibiu a sesizat Poliţia Municipiului Sibiu cu privire la faptul că, azi, în jurul orei 06,00, conform imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, o persoană de sex masculin ar fi aruncat cu o substanţă ce pare a fi vopsea pe statuia înfăţişându-l pe Samuel von Brukenthal instalată în Piaţa Mare din municipiul Sibiu. Ca urmare a investigaţiilor preliminare efectuate, la nivelul Poliţiei Municipiului Sibiu – Biroul de Investigaţii Criminale, s-a deschis o anchetă penală având ca obiect săvârşirea infracţiunii de distrugere, în prezent fiind în derulare cercetări în vederea identificării persoanei în cauză şi aplicării măsurilor legale în consecinţă”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.

Inaugurată în acest an, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a autorităţilor locale, statuia lui Brukenthal a fost contestată de cei care îl consideră pe baron responsabil de moartea lui Horea, Cloşca şi Crişan. În septembrie, aproape 200 de persoane au participat la un protest în centrul Sibiului, cerând ca această statuie să fie dată jos, considerată inadecvată, având în vedere rolul pe care von Brukenthal, ca guvernator al Transilvaniei, l-ar fi avut în răscoala de la 1784, cunoscută şi ca „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”. În ziua protestului împotriva statuii lui Brukenthal, reprezentanţii muzeului ce îi poartă numele au scris pe pagina oficială de Facebook: „Chiar dacă Samuel von Brukenthal nu a avut nici o legatură cu execuţia lui Horea, Cloşca şi Crişan, aşa cum ne arată mai mulţi istorici, totuşi Brukenthal l-a trimis la Alba Iulia pe pictorul aflat în acea vreme la Sibiu, Anton Steinwald. Lucrul acesta este bine punctat de cel care s-a ocupat despre Răscoala Lui Horea, D. Prodan, publicată la Bucureşti.”

Baronul Samuel von Brukenthal, cel care a lăsat moştenire Sibiului un palat şi mai multe colecţii care au dat naştere celui mai vechi muzeu din ţară, are o statuie amplasată în Piaţa Mare din centrul istoric al municipiului reşedinţă de judeţ, la iniţiativa celor din muzeul care îi poartă numele şi a Clubului Rotary, pentru că 2021 este anul care marchează trei secole de la naşterea baronului.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...
Ultima oră
Pe aceeași temă