Ucrainenii, sub acoperirea nopții, au îndepărtat miercuri (28 decembrie) statuia Împărătesei Rusiei din secolul al XVIII-lea, Ecaterina cea Mare, în orașul sudic Odesa, după ce un consiliu regional a adoptat o rezoluție de demontare a monumentelor care simbolizează trecutul imperial al Rusiei.
Statuia fondatorului orașului, care se înalță deasupra unei piețe centrale, a fost vandalizată în mod repetat de la invazia Ucrainei din 24 februarie, ceea ce i-a determinat pe mulți ucraineni să respingă legăturile istorice ale țării lor cu Moscova, potrivit Reuters.
Statuia Împărătesei Ecaterina cea Mare de la Odesa va fi dusă într-un muzeu în cadrul unui proces de derusificare început după invazia din 24 februarie
Statuia, care este cunoscută oficial ca Monumentul Fondatorilor Odesei și prezintă asemănări cu alte câteva figuri din epoca țaristă, va fi mutată într-un muzeu, a informat presa locală.
De la invazia Moscovei, autoritățile ucrainene au îndepărtat monumentele asociate cu Rusia și au redenumit unele străzi legate de Rusia în cadrul unui proces de „derusificare”.
Monumente prin care România încă omagiază armata sovietică
Probabil că mulți dintre noi trecem zilnic pe lângă monumente a căror semnificații nu le cunoaștem.
Unele monumente transmit informații pe care, acum, le-am interpreta total diferit față de modul în care erau acceptate la data ridicării.
De exemplu, mesajul: “Glorie eroicei armate sovietice eliberatoarea României de sub jugul ocupanților fasciști”.
Acum, nu știu câți români mai sunt de acord cu termenul de armată sovietică “eliberatoare”.
Este inscripția de pe un monument ridicat în Sighișoara, unde sunt îngropați mai mulți soldați sovietici.
Chiar mulți localnici care trec aproape zilnic pe lângă acest spațiu nu știu ce se află aici.
Am întrebat, de curiozitate mai multe persoane din Sighișoara și destule mi-au spus că probabil sunt înmormântați preoți acolo, pentru că terenul se află amplasat lângă Biserica Sfânta Treime.
Mesajul este scris în limbile română, maghiară și rusă.
Cu siguranță lui Vladimir Putin i-ar surâde ca Ucraina să fie plină în curând de astfel de monumente închinate actualei “armate eliberatoare”.
Cu sigurnță monumentul din Sighișoara este important pentru că amintește de un foarte important eveniment din istoria țării noastre.
Mesajul putem spune cel puțin că nu mai este de actualitate.
Românii au simțit pe propria piele ce a însemnat cu adevărat “eliberarea” adusă de sovietici.
Nu spun că monumente ca acesta ar trebui distruse, dar să nu uităm că statuia simbolului Uniunii Sovietice, Vladimir Ilici Lenin, a fost îndepărtată din Piața Presei Libere din Capitală, tocmai ca un semn că România înțelege altfel evenimentele istorice după ieșirea de sub comunism.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!