Statele G7 au promis sâmbătă „sprijin neclintit” pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, care durează de mai bine de doi ani şi jumătate, relatează dpa.
În cadrul unei întâlniri din oraşul Napoli, miniştrii apărării din ţările G7 au acuzat Rusia de „un război brutal şi ilegal de agresiune”.
„Condamnăm Rusia, care a adoptat o postură de confruntare şi destabilizare la scară globală, recurgând de asemenea la un război hibrid şi la utilizarea iresponsabilă a retoricii nucleare”, se menţionează în declaraţia finală a miniştrilor apărării din statele G7.
„Credem că G7, împreună cu partenerii internaţionali, poate juca un rol în procesul de realizare a unei păci complete, corecte şi în conformitate cu legea internaţională, cu respectarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, se mai precizează în textul citat.
Președinția italiană a G7 susține Ucraina
„Acest lucru nu poate fi făcut fără a continua să lucrăm pentru realizarea sprijinului cel mai larg posibil pentru Ucraina, alimentând o încredere reînnoită, bazată pe includerea ţărilor care gândesc la fel”, au adăugat miniştrii apărării.
Italia deţine preşedinţia G7 în acest an, grup al celor mai puternic industrializate state din care mai fac parte SUA, Canada, Regatul Unit, Japonia, Franţa şi Germania.
La reuniune au fost prezenţi şi secretarul general al NATO Mark Rutte şi ministrul apărării din Ucraina, Rustem Umerov.
Reprezentanții UE aprobă o contribuție de până la 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, la întâlnirea G7
Banii vin din profiturile generate de activele rusești, imobilizate în Occident
Reprezentanții UE au convenit să acorde Ucrainei până la 35 de miliarde de euro ca parte a cotei blocului comunitar, într-un împrumut mai mare planificat de Grupul celor Șapte Națiuni (G7), susținut de activele înghețate ale băncii centrale ruse, se arată în declarația Consiliului UE, preluată de Reuters.
G7 și Uniunea Europeană au anunțat în iunie că vor acorda un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, bani care vin din profiturile generate de activele rusești imobilizate în Occident. Aceste bunuri au fost înghețate la scurt timp după ce Rusia a lansat invazi asupra Ucrainei, în februarie 2022.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!