10 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSportFotbalStart perfect pentru naționala României în preliminariile EURO 2024: a învins și...

Start perfect pentru naționala României în preliminariile EURO 2024: a învins și Belarus cu 2-1 după victoria din Andorra

Naționala de fotbal a României a învins selecţionata Belarus cu scorul de 2-1 (2-0), marţi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa I a preliminariilor EURO 2024.

Tricolorii au câştigat meritat, prin golurile înscrise de Nicolae Stanciu (17), Andrei Burcă (19), chiar dacă pe final au avut emoţii pentru victorie, în urma golului marcat de Vladislav Morozov (86).

România şi-a îndeplinit obiectivul pentru această primă fereastră a preliminariilor, obţinerea a şase puncte din două partide, după 2-0 cu Andorra.

După un debut de joc echilibrat, jucătorii antrenaţi de Edward Iordănescu au preluat controlul jocului şi au reuşit să marcheze la prima oportunitate: Stanciu a înscris dintr-o lovitură liberă din unghi, de pe partea stângă a atacului, şutul său la colţul lung fiind atins uşor de Băluţă (17).

Forcingul echipei României a continuat, iar portarul Plotnikov a respins şutul lui Alibec (18). Burcă a dublat avantajul tricolorilor (19), agăţând mingea centrată în careu de Răzvan Marin. Pentru Burcă a fost primul gol marcat la naţională, potrivit agerpres.ro.

Naționala României a dispus de Belarus cu 2-1, dar cele două reprize au arătat fețe diferite ale celor două echipe

România a mai avut o ocazie notabilă în prima repriză, dar Man a trimis cu capul de la 11 metri puţin pe lângă poartă (28).

Oaspeţii s-au remarcat în atac doar prin şutul trimis pe lângă poartă de Kovaliov (30), de la 19 metri.

În repriza secundă, Belarus a fost mai curajoasă, iar prima ocazie veritabilă de gol a venit în min. 47, când portarul Ionuţ Radu a încercat să salveze un corner, dar le-a oferit mingea adversarilor, însă Bahar nu a profitat.

România a ratat şansa de a tranşa soarta victoriei în min. 58, când Alibec a şutat în transversală, după devierea lui Moruţan. Tot Alibec a avut o oportunitate bună (60), dar şutul său de la 20 de metri a fost deviat în corner de un fundaş.

Vizitatorii au fost tot mai insistenţi şi Radu (75) a respins şutul trimis din lovitură liberă de Malkevici. Apoi, portarul echipei franceze Auxerre a fost pe fază la voleu lui Bahar (76).

Dobre a avut şi el două oportunităţi notabile, dar a şutat cu stângul de la 16 metri pe lângă poartă (81), iar apoi a reluat cu capul peste transversală (89).

O eroare a lui Octavian Popescu i-a pus pe oaspeţi pe contraatac, dar Radu a prins şutul modest al lui Morozov (83).

Acelaşi Morozov a profitat de pasul greşit la ofsaid al apărării noastre şi l-a învins pe Radu cu un şut lobat la colţul lung (86). România a tremurat pe final pentru victorie, dar a rezistat atacurilor echipei lui Gheorghi Kondratiev.

La meci a asistat şi Christoph Daum, fostul selecţioner al echipei României.

În celelalte partide din grupă, Elveţia a dispus de Israel cu 3-0, iar Kosovo a fost ţinută în şah de Andorra, 1-1, un rezultat bun pentru tricolori.

În iunie vor avea loc următoarele meciuri din această campanie, pe 16 iunie Andorra – Elveţia, Belarus – Israel şi Kosovo – România, iar pe 19 iunie Belarus – Kosovo, Israel – Andorra şi Elveţia – România.

România – Belarus 2-1 (2-0)
Au marcat: Nicolae Stanciu (17), Andrei Burcă (19), respectiv Vladislav Morozov (86).
Bucureşti, Arena Naţională: 27.837 spectatori
Preliminariile EURO 2024 – Grupa I

Au evoluat echipele:
România: 12. Ionuţ Radu – 4. Cristian Manea, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă, 13. Raul Opruţ – 18. Răzvan Marin, 6. Tudor Băluţă (8. Alexandru Cicâldău, 44), 10. Nicolae Stanciu (căpitan; 14. Marius Marin, 77) – 21. Olimpiu Moruţan (17. Alexandru Dobre, 65), 7. Denis Alibec (19. Florin Tănase, 77), 20. Dennis Man (22. Octavian Popescu, 65). Selecţioner: Edward Iordănescu.
Rezerve neutilizate: 1. Florin Niţă, 16. Horaţiu Moldovan – 2. Andrei Raţiu, 5. Adrian Rus, 9. Louis Munteanu, 11. Darius Olaru, 23. Deian Sorescu.
Belarus: 1. Maksim Plotnikov – 7. Artiom Bîkov, 20. Zahar Volkov, 4. Ruslan Hadarkevici, 22. Vladislav Malkevici – 17. Iuri Kovaliov (19. Denis Grechiho, 85), 6. Aleksandr Seliava, 14. Evgheni Iablonski (căpitan; 21. Vladislav Klimovici, 64), 9. Max Ebong – 10. Ivan Bahar (23. Vladislav Morozov, 77), 11. Vladimir Hvaşcinski (15. Roman Iuzepciuk, 46). Selecţioner: Gheorghi Kondratiev.
Rezerve neutilizate: 12. Artem Makovcik, 16. Andrei Kudraveţ – 2. Nikita Stepanov, 3. Maksim Şveţov, 5. Denis Poliakov, 8. Gleb Şevcenko, 13. Valeri Bocerov, 18. Kiril Kaplenko.

Arbitru: Allard Lindhout; arbitri asistenţi: Rogier Honig, Rens Bluemink; al patrulea oficial: Jochem Kamphuis (toţi din Olanda)
Arbitru video: Dennis Higler; arbitru asistent video: Clay Ruperti (ambii din Olanda)
Observator pentru arbitri: Alberto Undiano Mallenco (Spania); Delegat UEFA: Paolo Rondelli (San Marino)
Cartonaşe galbene: Malkevici (49), Ebong (55), Stanciu (62), Hadakevici (63), Cicâldău (66), Oct. Popescu (74).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lacrimi și aplauze pentru Mircea Diaconu. Va fi înmormântat cu onoruri militare

Mircea Diaconu a murit cu doar câteva zile, înainte de a împlini 75 de ani Sute de oameni au venit la Teatrul Nottara din București,...

Deținuții, soluție neașteptată pentru criza forței de muncă

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, în primele nouă luni ale anului 2024, aproape 2.000 de deținuți au fost angajați de companii private În contextul deficitului...

ONU: Siria are nevoie de un „flux masiv de ajutoare”

Şeful Biroului pentru Afaceri Umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), Tom Fletcher, a afirmat luni că Siria are nevoie de un "flux masiv de ajutoare",...
Ultima oră
Pe aceeași temă