Serviciul Român de Informații, SRI, a desecretizat toate documentele Revoluției din Decembrie 1989 iar o listă cu ultima tranșă a acestor documente a fost publicată pe site-ul SRI.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a transmis și un mesaj, la data de 22 decembrie 2022, în care explică necesitatea difuzării publice a tuturor informațiilor referitoare la Revoluția Română.
„Am desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989.
Sper că prin acest demers orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor”, precizează directorul SRI, Eduard Hellvig.
În paralel, președintele Iohannis, în mesajul dedicat Revoluției Române, sublinia că Justiția încă n-a stabilit vinovații pentru crimele din Decembrie 1989. Principalul inculpat în dosarul Revoluției este fostul președinte Ion Iliescu.
În documentele Revoluției apar nume de ofițeri de Securitate activi și după Revoluție
Actele care sunt publicate acum sunt intitulate de SRI „Dosar Fond Documentar Comisia Decembrie 1989”. Dosarul conţine 13 volume. El a fost creat în urma corespondenței SRI cu Comisia “Decembrie 1989” a Senatului României, în anii 1991 și 1992.
La momentul ianuarie 1992, unele cadre ale fostei Securități erau „încă în activitate”, precizează unul dintre documente. Acesta poate fi motivul pentru care unele acte aflate la SRI au fost desecretizate atât de târziu. Unele cadre din fosta Securitate care erau încă active, în ianuarie 1992, participaseră și la „misiuni ordonate” ale Securității din perioada 15 – 22 decembrie 1989. Dintre acești ofițeri sau subofițeri, unii erau pensionați, alții trecuseră în rezervă dar alții erau încă în activitate, în anul 1992.
Un ofițer SRI implicat în Revoluție avea, în 1989, gradul de general maior. Despre acesta se precizează că a fost în decembrie 1989 la Timișoara. În textele desecretizate se precizează că, în anul 1992, acest ofițer era decedat. Ar putea fi vorba de generalul Emil Macri, care a murit în anul 1991. Macri a fost șeful Direcției a II-a, „Contrainformații Economice”, din Departamentul Securității Statului.
Documentele pot fi consultate în original la sediul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, subordonată SRI. Pe site-ul SRI, numele din documente ale ofițerilor sau subofițerilor sunt blurate, deci nu sunt făcute publice.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!