12.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSănătateSpitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis, potrivit agerpres.ro.

Un proiect în acest sens figurează pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Consiliului General al Capitalei.

În baza protocolului, fundaţia şi ASSMB convin includerea spitalului, ca beneficiar, în campania „Spitale Publice din Bani Privaţi”, iar fundaţia va finanţa şi va asigura proiectarea şi execuţia unei clădiri, cu destinaţia de Secţie Clinică Psihiatrie Pediatrică.

Fundaţia se angajează să organizeze, să coordoneze şi să asigure finanţarea proiectului prin organizarea unor campanii de strângere de fonduri şi va intra în relaţii contractuale, în calitate de investitor/finanţator, cu terţe părţi care vor trebui contractate în vederea edificării construcţiilor aferente proiectului.

Protocolul este valabil pentru o perioadă de cinci ani.

Conform referatului de aprobare, Spitalul Obregia are 1.160 de paturi de spitalizare continuă, dar din cauza „uzurii şi structurii vechi”, saloanele destinate cazării pacienţilor „nu oferă facilităţile necesare pentru asigurarea unor servicii medicale moderne, adaptate patologiilor tratate, iar condiţiile oferite atât pacienţilor, cât şi însoţitorilor acestora pe perioada internării, cât şi personalului medico-sanitar sunt deficitare”.

Noua secţie clinică va include saloane cu unul sau două paturi, cu grup sanitar propriu, cu spaţiu care să permită şi cazarea însoţitorului. Spaţiile de cazare ale pacienţilor vor fi amenajate în funcţie de categoria de vârstă. Pacienţii cu tulburări legate de consumul de substanţe psihoactive vor dispune de spaţii separat şi securizat, „care să răspundă nevoilor specifice” acestei categorii de pacienţi.

„Spaţiile de terapie individuală şi de grup, precum şi spaţiile de socializare vor fi unice la nivel naţional, din punct de vedere al tipului de intervenţie, precum şi al categoriei de pacienţi deservită, în funcţie de vârstă şi comorbidităţile psihiatrice ale acestora”, se mai arată în document.

Condamnați la nebunie. Copiii prieteni cu risperidona și haloperidol

Cu un acces limitat la servicii psihologice și psihoterapeutice, mii de copii cu dizabilități mintale închiși în instituții de stat au șanse minime de recuperare. Cu toții intră în sistem încă de la naștere, unii înainte de a se putea stabili clar dacă au sau nu deficiențe mintale, și cresc în captivitate, ca într-o pânză de păianjen, până la finalul vieții. În lipsa unor psihologi, unor psihiatri și unor specialiști interesați, fără afecțiune, fără dragoste și fără preocupări, tot ce primesc în viață sunt niște sedative puternice, care-i țin o viață în patul din centru și-i duc apoi direct la cimitir.

Ușile rabatante ale micii capele se deschid cu un ușor scârțăit. Dincolo de ele, din zeci de icoane te privesc cu milă fecioare și sfinți. Două cadelnițe încadrează intrarea într-un mic altar, și el tapetat cu icoane și cruci. “Cine știe câți nefericiți și-au dat sufletul aici, fără o lumânare la căpătâi….”, spune Ioan Ceaușu, administratorul Centrului de Plasament „Piticot” din Periș, Ilfov.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Airbus va trebui să își dubleze livrările lunare pentru a atinge obiectivul anual de livrări de avioane

Airbus SE se confruntă cu o provocare semnificativă în ultimele două luni ale anului, fiind necesar să dubleze livrările lunare de avioane pentru a...

Radu Drăgușin, ținta criticilor după meciul cu Galatasaray! Englezii îl consideră vinovat pentru golul decisiv al lui Osimhen

Radu Drăgușin, fundașul român de 21 de ani al lui Tottenham Hotspur, a fost aspru criticat de presa engleză după meciul pierdut de echipa...

Să vină banii! FCSB și-a asigurat deja o sumă importantă din parcursul european

FCSB a reușit o victorie importantă împotriva danezilor de la Midtjylland, scor 2-0, în etapa a patra din faza principală a Europa League, consolidându-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă