Oficialii britanici au avut „o imagine extrem de detaliată și precisă” a planurilor de revoltă ale șefului Wagner, Yevgeny Prigojin, înainte ca trupele sale să înceapă să avanseze, potrivit publicației The Telegraph.
Detaliile au fost împărtășite de oficialii americani de informații înaintea insurecției de scurtă durată și conțineau informații despre unde și cum plănuiau să se mute mercenarii Grupului Wagner.
Marea Britanie a fost una dintre puținele țări aliate cărora li s-au înmânat detaliile, deoarece Washingtonul a evitat să-și circule rapoartele către un grup mai larg de aliați NATO.
Informațiile, potrivit CNN, au fost păstrate atât de secrete în SUA încât au fost transmise doar celor mai înalți oficiali și așa-numitului „Grup celor Opt” membri ai Congresului, care au acces la detalii extrem de sensibile de informații. „A fost o strângere extrem de strânsă”, a spus o sursă.
Secretul informațiilor a fost transmis media dupa ce oficialii americani și europeni au fost acuzați că au fost prinși cu garda jos atunci când Prigojin a preluat controlul asupra Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, înainte de a mărșălui spre Moscova, au spus alte surse.
Unii oficiali NATO și-au exprimat frustrarea că informațiile nu au fost împărtășite înainte de încercarea de revoltă, care în cele din urmă s-a epuizat după un acord pentru a pune capăt acesteia.
Ucraina a fost, de asemenea, ținută în întuneric, pe fondul temerilor că informațiile ar putea fi scurse adversarilor care ascultă apelurile dintre Washington și Kiev.
Separat, Kievul a fost îndemnat să nu lanseze lovituri în Rusia în timpul rebeliunii, pe fondul temerilor că ar putea declanșa o escaladare a conflictului de către Moscova, a declarat un oficial occidental pentru CNN.
„Mesajul a fost să nu trântiți barca aici”, a spus oficialul.
„Ucrainenii au fost avertizați de către aliați să nu provoace situația. Folosiți oportunitățile pe teritoriul ucrainean, dar nu vă lăsați atrași de chestiuni interne și nu loviți asupra activelor militare ofensive din interiorul Rusiei.”
După declanșarea tentativei de revoltă, Joe Biden, președintele SUA, a fost dornic să sublinieze că SUA sau alți aliați NATO nu au jucat niciun rol în încercarea de a-i înlătura pe cei mai înalți oficiali militari ai lui Vladimir Putin.
Washingtonul urmărea de mai multe luni cearta crescândă a lui Prigojin cu ministerul rus al apărării. Oficialii serviciilor de informații au preluat informații că mercenarii săi Wagner depozitau arme și muniții care au condus la rebeliune. Senatorul democrat Mark Warner, membru al Gang of Eight, a spus că revolta „se ascunde aproape la vedere”. „Putin de acum 10 ani nu ar fi permis niciodată să se desfășoare așa cum sa întâmplat”, a spus el pentru CNN, adăugând că președintele rus este „în mod clar slăbit” de incident. „Faptul că ai un grup de mercenari, că nu cred că avea 25.000 de soldați, așa cum a pretins Prigojin, dar că a putut să mărșăluiască literalmente în Rostov, un oraș de un milion de oameni care a fost comanda și controlul întregului. Războiul ucrainean și preluați-l cu abia un foc tras – asta este cel puțin fără precedent”, a spus domnul Warner.