În prezent, ucrainenii înrolați în armată pot reveni la viața civilă, doar dacă sunt răniți pe câmpul de luptă
Ministerul Apărării intenționează să finalizeze un proiect de lege care definește procedura și condițiile pentru eliberarea personalului militar din serviciu până la 18 decembrie anul acesta, a declarat secretarul comisiei parlamentare pentru apărare, Roman Kostenko, scrie Ukrainska Pravda, citată de kyivindependent.com.
Din cauza lipsei unui cadru de reglementare, personalul militar ucrainean nu poate fi demobilizat după bunul plac, nici măcar după un serviciu îndelungat. Motivele demobilizării pot include vătămarea sau nevoia de a îngriji un membru al familiei cu dizabilități.
Mulți soldați ucraineni au slujit non-stop din prima zi a invaziei pe scară largă la sfârșitul lunii februarie 2022.
„Comitetul s-a adresat Ministerului Apărării cu o cerere oficială de elaborare a unui proiect de lege privind procedura și condițiile pentru eliberarea anumitor categorii de militari în timpul legii marțiale”, a spus Kostenko .
„Recent, am primit un răspuns în care se spunea că, potrivit planului Ministerului, proiectul va fi gata până la 18 decembrie 2024, în termenul stabilit de Parlament”.
Nu este încă foarte clar, ce condiții va propune Ministerul Apărării pentru eliberarea personalului militar din serviciu, a adăugat Kostenko.
Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege actualizată a mobilizării la mijlocul lunii aprilie, pentru a intensifica mobilizarea pe fondul războiului cu Rusia. Noua lege simplifică procesul de identificare a recruților eligibili și include sancțiuni suplimentare pentru cei care se eschivează de proiect.
Parlamentul a votat pentru eliminarea prevederilor privind demobilizarea, care presupuneau anterior ca soldații să aibă dreptul de a părăsi armata după 36 de luni de serviciu.
Parlamentul a obligat Ministerul Apărării să elaboreze un proiect de lege relevant în termen de opt luni.