7.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSocialEvenimentSpania îndeamnă locuitorii afectați de inundații să rămână acasă în timpul operațiunilor...

Spania îndeamnă locuitorii afectați de inundații să rămână acasă în timpul operațiunilor de salvare

Autoritățile spaniole au cerut, joi, locuitorilor din regiunile afectate de inundații să rămână acasă, în timp ce echipele de salvare se grăbesc să găsească supraviețuitori în urma acestui dezastru rar, care a provocat deja moartea a cel puțin 95 de persoane.

Spania a început trei zile de doliu, în timp ce echipele de salvare, ajutate de drone, au scotocit orașele devastate de inundațiile care au lovit puternic regiunea din jurul orașului Valencia, situat în estul țării.

Vă rog, rămâneți acasă… urmați instrucțiunile serviciilor de urgență,

a îndemnat premierul Pedro Sanchez.

„În acest moment, cel mai important lucru este să salvăm cât mai multe vieți,” le-a spus Sanchez locuitorilor din provinciile Valencia și Castellon.

Drapelele au fost coborâte în bernă pe clădirile guvernamentale, iar momente de reculegere au fost ținute în întreaga țară, după ce o furtună mediteraneană a adus ploi abundente și torente de apă noroioasă care au luat vieți și au distrus locuințe.

Serviciile de urgență, sprijinite de peste 1.200 de soldați, au cercetat joi orașele și satele acoperite de noroi pentru a găsi supraviețuitori și a elibera drumurile de resturi.

Miniștrii guvernului au avertizat că bilanțul victimelor ar putea crește, având în vedere că multe persoane sunt încă date dispărute, iar unele zone au rămas inaccesibile echipelor de salvare pe tot parcursul zilei de miercuri.

Regele Felipe al VI-lea a avertizat că starea de urgență „nu s-a încheiat încă,” iar serviciul meteorologic național AEMET a plasat părți din regiunea Valencia sub cel mai înalt nivel de alertă pentru ploi torențiale joi.

Vehicule abandonate stăteau stivuite unul peste altul ca niște piese de domino, iar unii locuitori și-au făcut loc prin straturi de noroi gros folosindu-se de scânduri de lemn, au observat jurnaliștii AFP în regiunea Valencia.

În Paiporta, o suburbie a orașului Valencia aflată în centrul dezastrului, muzicianul David Romero, în vârstă de 27 de ani, a descris o „catastrofă”.

„Cartier după cartier, stradă după stradă, nu a rămas nici o afacere în picioare,” a declarat Romero pentru AFP.

Sute de persoane sunt adăpostite în spații temporare, în timp ce transportul rutier și feroviar este grav afectat.

Redeschiderea liniei de mare viteză între Madrid și Valencia ar putea dura până la trei săptămâni, a scris ministrul transporturilor, Oscar Puente, pe X.

– „Haos” –

Acesta este cel mai grav bilanț al inundațiilor din Spania din 1973, când cel puțin 150 de persoane au fost estimate că au murit în provinciile sud-estice Granada, Murcia și Almeria.

Oamenii de știință afirmă că schimbările climatice determinate de activitățile umane cresc durata, frecvența și intensitatea evenimentelor meteorologice extreme.

Repercusiunile politice ale dezastrului au început să se resimtă joi, după ce au apărut întrebări legate de adecvarea sistemelor de avertizare.

Romero a declarat că avertizările în Paiporta au venit abia când râul local a început să se reverse, surprinzând oamenii pe străzi, o plângere împărtășită și de Joaquin Rigon, în vârstă de 21 de ani.

„Nu a avertizat nimeni nimic… l-au scos mort pe proprietarul barului de aici, înecat, haos,” a declarat Rigon pentru AFP.

Liderul conservator al regiunii Valencia a părut să arunce responsabilitatea pe guvernul central de stânga miercuri.

Însă Ministerul de Interne a criticat joi „informațiile eronate” și a subliniat că regiunile, care au puteri extinse în sistemul politic descentralizat al Spaniei, sunt responsabile pentru gestionarea procedurilor de protecție civilă în situații de urgență.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Regele Charles al III-lea a glumit despre starea sa de sănătate: „Sunt încă în viață”

Vineri, regele Charles al III-lea a făcut o glumă, spunând că este „încă în viață”, în timpul unei întâlniri cu membri ai comunității din...

Plantă extraterestră descoperită de cercetători

O fosilă rară descoperită în apropierea unui fost oraș fantomă din Utah, numită Othniophyton elongatum sau plantă extraterestră, continuă să uimească oamenii de știință,...

Isack Hadjar va debuta în Formula 1 în sezonul 2025

Isack Hadjar va debuta în Formula 1 în sezonul 2025, ocupând ultima poziție disponibilă pe grila de start, după ce a semnat un acord...
Ultima oră
Pe aceeași temă