Proiectată de arhitectul familiei, G. Gracoski, vila comandorului Nicolae Gracoski este una dintre frumoasele case istorice ale Capitalei este scoasă la vânzare de Sotheby’s cu 3,65 milioane de ruto.
Numită după primul său proprietar, comandor al Casei Militare a Curții Regale cu grad de contraamiral, vila a fost construită între anii 1908-1910, în stil neobaroc cu influențe neoromanice, pe o parcelă generoasă de peste 1.000 de mp de teren din apropierea Parcului Ioanid și a Parcului Grădina Icoanei, încadrată de casele unor familii de renume precum Callimachi, Văcărescu sau a unor personalități precum Alexandru Xenopol, Alexandru Macedonski, Eugeniu Teoharie, Radu Arion.
Zona este una renumită, fiind considerată și în prezent drept una dintre cele mai elegante zone rezidențiale din centrul Bucureștiului. Impozanta clădire pe care o vedem și astăzi a trecut printr-o amplă etapă de renovare si reconsolidare care s-a finalizat în anul 2009, ocazie cu care a fost schimbată tâmplăria exterioară și interioară cu un din lemn masiv, a fost supraînălțat etajul, terasele exterioare au fost placate cu travertin cu sistem de încălzire pe senzori, băile au fost placate cu granit sau marmură, a fost instalat un lift electric, a fost construită o piscină la demisol si un garaj pentru două mașini.
În urma lucrărilor de consolidare și restaurare, spațiile interioare au fost reconfigurate și aduse la standardele perioadei actuale, oferind astfel posibilitatea dezvoltării unor funcțiuni diverse: rezidență, birouri, reprezentanță, instituție publică, restaurant etc.
Imobilul se desfășoară pe 1.609 mp, are un regim de înălțime de D+P+1E+M și e compus din 10 camere, 7 băi, o terasă la parter de 64 mp, o terasă de 43 mp la ultimul nivel și un garaj dublu la demisol.
Vila dispune de 7 locuri de parcare, două în garaj și cinci în curte. Dincolo de arhitectura deosebită și de decorațiunile interioare, principalul element de atracție al proprietății rămâne amplasamentul.
Vila beneficiază de o poziție ultracentrală, în inima Bucureștiului și de o frumoasă grădină, la care se adaugă discreția și liniștea oferite de cele două parcuri istorice: Parcul Grădina Icoanei și Parcul Ioanid. Așadar, oricând exista posibilitatea unei plimbări de relaxare pe aleile romantice din cele două parcuri celebre, simțind senzația de întoarcere în perioada Belle Epoque a Bucureștiului de altădată.