11 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăSotheby’s România a vândut Conacul Romano din Oltenia

Sotheby’s România a vândut Conacul Romano din Oltenia

Romania Sotheby’s International Realty a vândut Conacul Romano, o operă de artă neoromânească din regiunea Olteniei.

Conacul a fost vândut pentru 2,050 milioane de euro.

Conacul Romano a fost construit între anii 1920 și 1925, după planurile celebrului arhitect Grigore Cerchez. Însă, istoria conacului începe pe vremea lui Tudor Vladimirescu cu frații Romanov, de unde își trage și numele. Aceștia au fost recrutați ca mercenari în oastea lui Tudor, și ulterior unul dintre ei a întemeiat o familie prosperă în Pleșoiu care a contribuit la construirea acestui conac.

După naționalizarea sa în 1949, conacul a trecut prin diverse transformări, servind ca tabără pentru pionieri, IAS (Întreprinderea Agricolă de Stat), școală pentru copii cu handicap și, în perioada comunistă, ca locuință a lui Emil Bărbulescu, nepotul lui Nicolae Ceaușescu și șef al structurilor Ministerului de Interne pentru județul Olt.

Proprietatea a revenit moștenitorilor familiei Romano în 1998, de atunci fiind supusă unor ample renovări și amenajări. Conacul este caracterizat de elementele sale spectaculoase, specific stilului neoromânesc al lui Grigore Cerchez, precum foișorul înalt cu decorații masive, turnulețul rotund care încadrează colțul opus, decorațiile de sub cornișă, stâlpii monumentali de la intrarea principală și arcele trilobate de pe fațada principală.

Clădirea principală are o amprentă la sol de 313 metri pătrați și o suprafață totală de 429 metri pătrați. Proprietatea include două corpuri adiționale: o casă secundară din perioada construcției conacului, cu o suprafață totală de 128 metri pătrați, și o construcție mai recentă, cu o suprafață totală de 339 metri pătrați.

Având un teren de 8,57 hectare, proprietatea cuprinde și alte elemente de interes, precum un iaz cu o suprafață de un hectar, o piscină de dimensiuni generoase (peste 400 metri pătrați), o fosta ghețărie, mai multe clădiri anexă și o clădire cu o amprentă la sol de peste 300 metri pătrați, care poate fi transformată în spațiu util în funcție de nevoile viitorilor proprietari.

Cu o istorie bogată, frumusețea sa arhitecturală uluitoare și un domeniu vast ce oferă numeroase posibilități de dezvoltare, Conacul Romano poate deveni o atracție turistică, un hotel de prestigiu, un centru de evenimente exclusivist, o clinică sau un centru de recuperare.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

Guvernul Ciolacu impulsionează cu încă 350 mil. lei reindustrializarea României

Prin programul INVESTALIM, Guvernul Ciolacu demonstrează angajamentul pentru reindustrializarea României, susținând investiții de peste 650 mil. lei în două fabrici de ulei, situate în...

Cifra de afaceri în comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut modest în primele nouă luni din 2024

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a înregistrat o creștere în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași...

Lockheed Martin colaborează cu o companie de la noi pentru producția de baterii în România cu bani din PNRR

Gigantul american Lockheed Martin urmează să semneze un acord de intenție cu compania românească Sinteza SA, pentru dezvoltarea unui proiect de producție de baterii...
Ultima oră
Pe aceeași temă