1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăPoliticăSorin Grindeanu ar vrea ca acel protocol din 2021 de guvernare să...

Sorin Grindeanu ar vrea ca acel protocol din 2021 de guvernare să fie îmbunătățit

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat joi, despre negocierea portofoliilor la rotaţia premierilor din luna mai, că partidele din coaliţie au semnat un acord în urmă cu un an şi ceva şi de acolo se pleacă, dar dacă se va considera de toate părţile semnatare ale acelui protocol că poate fi îmbunătățit, pentru buna funcţionare a Guvernului, acest lucru va fi făcut.

„Avem un acord semnat în urmă cu un an şi ceva, acel acord spune diverse lucruri. (..) Deci de acolo se pleacă. Dacă în schimb se va considera de toate părţile semnatari ai acelui protocol că poate fi îmbunătăţit acel protocol semnat în noiembrie 2021, şi PSD, şi PNL, şi UDMR şi minorităţile că acel lucru poate fi îmbunătăţit pentru buna funcţionare a Guvernului, acest lucru va fi făcut”, a declarat ministrul Transporturilor, într-o conferinţă de presă, potrivit psnews.ro.

Grindeanu a continuat: ”Dar deocamdată plecăm de la acel protocol semnat în noiembrie 2021”.

Întrebat dacă PSD va iniţia o astfel de discuţie, pentru îmbunătăţirea protocolului de guvernare, Grindeanu a răspuns: ”Mai avem până atunci, o să vedem”.

Ministrul Marcel Boloş a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre o preluare a Ministerului Transporturilor, la rotativa premierilor, că dacă e să ne raportăm la ce s-a semnat şi s-a încheiat ca şi protocol în coaliţie, este o variantă care corespunde protocolului şi este posibil acest scenariu. El a ţinut să precizeze, despre păstrarea portofoliului fondurilor europene, că este decizia coaliţiei, care se va lua la momentul potrivit şi probabil că vor cântări şi rezultatele pe care le obţii ca ministru.

Marius Budăi ar vrea ca Ministerul Muncii să rămână la PSD și după rotativa guvernamentală: „Nu pentru mine. Pentru partid”
Invitat la Puterea Știrilor, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că și-ar dori ca ministerul pe care îl conduce să rămână la PSD și după rotativa guvernamentală. „Sunt foarte multe politici sociale care, pe lângă politicile economice, sunt o caracteristică a Partidului Social Democrat”, a a spus Budăi.

Grindeanu spune că acel protocol poate fi îmbunătățit până la rotativa guvernamentală ce va avea loc în luna mai

Cât despre rotativa guvernamentală ce ar urma să aibă loc în luna mai, social-democratul a susținut că planul coaliției în această privință va fi respectat, lucru confirmat chiar de declarațiile recente ale celor doi lideri ai PNL și PSD.

„Îmi doresc ca Ministerul Muncii să rămână la PSD și după rotativa guvernamentală, nu pentru mine neapărat, ci pentru partid. Sunt foarte multe politici sociale care, pe lângă politicile economice, sunt o caracteristică a Partidului Social Democrat. Va fi o discuție care va fi purtată în coaliție, dacă va rămâne Ministerul Muncii tot la PSD și după rotativa guvernamentală. Eu v-am spus strict părerea mea personală. Eu cred foarte mult în social-democrație, în a dezvolta și a echilibra măsurile economice și măsurile sociale. Orice economist poate să ne spună că nu putem sprijini doar cererea, fără a sprijini și oferta și lucrurile să meargă bine. Trebuie un echilibru cât mai bun între măsurile cu caracter economic și măsurile cu caracter social.

Cât despre rotativa guvernamentală, ați văzut recent poziția celor doi lideri, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, care au spus că acest lucru se va respecta și se va face rotativa. Discuțiile sunt inerente, importante sunt pozițiile celor doi lideri (n.r – despre cei care pun sub semnul întrebării rotativa guvernamentală)”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Puterea Știrilor.

Ce implică sistemul de rotație PNL-PSD


Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD – la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

– Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;

– Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;

– Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;

– Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Ciucă: După 6 luni de guvernare, avem cea mai mare creştere economică din UE 

Nicolae Ciucă a declarat „Guvernul a crescut ritmul de absorbţie a fondurilor europene cu 7% faţă de acum 6 luni, iar estimările de plată comunicate Comisiei Europene acoperă deja necesarul de declaraţii de cheltuieli pentru anul 2022”. Declarațiile au avut loc în contextul bilanțului celor 6 luni de guvernare.

„Discutăm despre o radiografie a primelor 6 luni de guvernare şi, aşa cum am anunţat ieri la începutul şedinţei de Guvern, putem să punem la dispoţie datele şi cifrele rezultatelor guvernării în cele 6 luni de zile. Am amânat evaluarea miniştrilor şi secretarilor de stat cu o lună, pentru că la finele lunii iunie trebuie prezentate toate jaloanele şi ţintele aferente semestrului 1, iar îndeplinirea acestora pentru a putea să avem un parcusr coerent al PNRR, reprezintă un indicator important în evaluarea performanţelor şi competenţelor miniştrilor şi secretarilor de stat. Programul de guvernare 2021-2024 al Coaliţiei pentru rezilienţă, dezvoltare şi prosperitate a fost elaborat în scopul de a construi o societate coezivă, care să beneficieze de îmbunătăţirea sistemului de educaţie şi sănătate, de reducerea inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei, dintre mediul urban şi rural, care să conducă la promovarea unei societăţi deschise, în care cetăţenii se pot simţi apreciaţi şi sprijiniţi.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Program special la metrou în perioada sărbătorilor de iarnă: Cum se circulă de Revelion

Metrorex a publicat programul de circulație al trenurilor de metrou pentru sărbătorile de iarnă. În perioada 25-27 decembrie, 1-2 ianuarie 2025 și 6-7 ianuarie...

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă