Un sondaj recent, realizat online la solicitarea Asociației Spirits România și desfășurat pe un eșantion de 1.101 persoane, relevă date alarmante privind comportamentul la volan în România.
Conform rezultatelor, peste 60% dintre respondenți au declarat că în cercul lor de cunoscuți se află persoane care au condus după consumul de alcool.
Cu toate acestea, doar 16% consideră că șoferii care se urcă băuți la volan reprezintă cea mai mare amenințare la siguranța rutieră.
Când au fost întrebați despre motivele care i-ar putea determina să conducă după consumul de alcool, peste 60% dintre respondenții care au recunoscut acest comportament au explicat că nu se considerau beți, ci doar au consumat cantități mici de alcool.
Aproape o treime (33,77%) au menționat că drumul era scurt și bine cunoscut.
Presiunea din partea anturajului a fost un factor pentru 5% dintre aceștia. În cazul în care au fost pasageri în mașini conduse de șoferi aflați sub influența alcoolului, 81% dintre respondenți au ales să coboare, 10% au ignorat situația, iar 8% au raportat incidentul autorităților.
Mai mult de jumătate (56%) dintre cei care cunosc persoane ce conduc băute au declarat că le-au atras atenția asupra riscurilor, în timp ce 30% au intervenit pentru a împiedica plecarea acestora. Totuși, 13% nu au luat nicio măsură.
Cel mai mare pericol pentru siguranța rutieră, în viziunea respondenților
Referitor la legislația rutieră, 42,33% dintre respondenți consideră că este suficient de strictă, dar prost aplicată, în timp ce 41,96% cred că nu este suficient de restrictivă.
Întrebați despre cel mai mare pericol pentru siguranța rutieră, doar 23,89% au indicat lipsa unei legislații dure ca fiind principalul risc. Cei mai mulți (33,51%) consideră că lipsa respectării regulilor de către șoferi este principalul pericol, iar 15,89% identifică șoferii băuți ca fiind cel mai mare risc.
Alte procente semnificative consideră că atitudinea permisivă a poliției (13,81%) și infrastructura rutieră neadecvată (12,9%) sunt factori majori de risc.