Dacă s-ar organiza alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova, partidul Maiei Sandu ar fi la egalitate cu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).
Sondajul socio-politic a fost realizat de compania iData (Date Inteligente SRL) din Chișinău, în decembrie 2022. Rezultatele studiului arată că, în caz de alegeri anticipate, în Parlamentul Republicii Moldova ar intra doar patru partide. Acestea sunt PAS, BCS, Partidul Șor și MAN. Aceasta este și ierarhia voturilor obținute la eventualele alegeri parlamentare. PAS ar obține 39 de locuri în Parlament iar BCS ar primi 38 de mandate. Celelalte două formațiuni politice ar avea 18, respectiv 6 mandate de deputat.
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este cel care o susține pe șefa statului, Maia Sandu. MAN (Mișcarea Alternativă Națională) este partidul creat de Ion Ceban.
Două sondaje similare, realizat în aprilie și mai 2022, estimau că în Parlament ar intra trei partide: PAS, BCS și Partidul Șor. În studiile din decembrie și în aprilie, PAS apare pe primul loc, însă cu foarte puțin înaintea BCS. În sondajul din mai 2022, pe primul loc apărea BCS, cu foarte puțin înaintea PAS. Potrivit sondajelor din aprilie și din mai 2022, la acel moment MAN nu intra în Parlament.
Partidul Maiei Sandu poate fi depășit de foștii și actualii comuniști și socialiști
Maia Sandu, aleasă șef de stat la finalul anului 2020, este considerată cel mai pro-occidental președinte pe care l-a avut vreodată Republica Moldova. La nivel european, Maia Sandu a fost aleasă „Personalitatea anului 2021”. Pe de altă parte, în Republica Moldova, forțele de stânga și pro-ruse, grupate în jurul fostului președinte Igor Dodon, sunt încă foarte puternice.
De remarcat este și faptul că liderul MAN, Ion Ceban, actualul primar al orașului Chișinău, a fost consilier al lui Igor Dodon, în timpul când Dodon era șef de stat. Acest lucru poate fi important în perspectiva unor viitoare alianțe politice.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!