Rusia are foarte mulți agenți de influență în Republica Moldova, a recunoscut Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău.
Oficialul SIS a făcut această precizare într-un interviu pentru Radio Chișinău.
„Federația Rusă nu are nevoie de un război convențional aici. Are foarte mulți agenți de influență, din păcate, pe care noi, o bună parte îi cunoaștem și lucrăm în vederea prevenirii și contracarării acestor riscuri pe teritoriul nostru”, a precizat Alexandru Musteață.
Declarația acestuia a fost făcută în contextul războiului din Ucraina și a amenințărilor la adresa Republicii Moldova. Oficialii de la Chișinău dar și cei de la Tiraspol au declarat în mod repetat că nu doresc o extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova.
Agenți de influență coordonați de la Moscova
„Intensitatea războiului a crescut foarte mult, pe mai multe paliere, pornind de la cel informațional, unul extraordinar de agresiv și pe larg utilizat. Manipulare, falsuri cu o intensitate foarte mare. În același timp, activizarea a ceea ce numim noi agenți de influență. Sunt persoane din sectorul socio-politic care încearcă să influențeze opinia publică prin utilizarea acelor falsuri și manipulări. Din ceea ce cunoaștem și știm deja, vedem cum toate lucrurile sunt coordonate dintr-un singur centru, de la Moscova. Atunci când toate aceste lucruri sunt coordonate dintr-un singur centru, ne dăm seama că este un război hibrid dus pe teritoriul Republicii Moldova”, a explicat directorul SIS.
El nu a indicat nominal ce persoane publice din Republica Moldova ar fi coordonate de la Moscova. Declarația lui Musteață poate fi însă corelată cu un recent sondaj de opinie, realizat în Republica Moldova. Rezultatele sondajului au fost imediat retransmise de presa din Rusia. Conform acestui sondaj, cetățenii Republicii Moldova ar dori relații mai bune cu Rusia.
Alexandru Musteață (34 de ani) a fost numit în fruntea SIS în iunie 2022. Postul de director devenise vacant după demisia lui Alexandr Esaulenco, aflat în funcție din anul 2019. Anterior, Musteață a fost consilier pe probleme anticorupție al premierului Republicii Moldova.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!