5.4 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalSiria: Drumul lung spre reconstrucție economică și stabilitate

Siria: Drumul lung spre reconstrucție economică și stabilitate

După 14 ani de război civil și incursiuni militare externe, economia Siriei este în ruină, cu o contracție estimată la 85%. Țara, unde infrastructura este distrusă iar multe orașe sunt în ruine, a devenit una dintre cele mai sancționate din lume, reconstrucția depinzând în mare măsură de sprijin internațional și de relaxarea restricțiilor economice.

Inflația a atins niveluri record în Siria, iar populația s-a redus dramatic. În 2021, inflația a ajuns aproape de 190%, iar în acest an a atins un maxim de 153%.

Peste 5 milioane de sirieni au plecat în exil, iar 30% dintre cei rămași – aproximativ 7 milioane – au fost forțați să-și părăsească locuințele. Reconstrucția ar putea dura decenii, cu estimări care sugerează că economia ar avea nevoie de 10 ani pentru a reveni la nivelul din 2011 și de 20 de ani pentru o refacere completă.

O economie fără piloni de susținere

Înainte de război, petrolul și agricultura erau pilonii economiei siriene. Exporturile de petrol, odinioară cea mai importantă sursă de valută, au scăzut drastic din cauza sancțiunilor și distrugerilor cauzate de conflict.

Producția de petrol a ajuns la un maxim în 2002, dar până în 2010 deja se înjumătățise. După izbucnirea războiului, rebelii sirieni au exportat temporar petrol în Turcia, iar guvernul a recurs la schimburi de petrol pentru combustibil cu Rusia.

Astăzi, 40% din câmpurile petroliere ale Siriei sunt sub controlul Forțelor Democratice Siriene, miliții kurde sprijinite de SUA, dar contestate de Turcia.

Agricultura, al doilea pilon economic, a fost devastată de conflict. Fără sprijin extern și fără o reducere a sancțiunilor, redresarea acestui sector vital pare imposibilă.

Investițiile străine, o raritate

Din cauza instabilității și a sancțiunilor, Siria a devenit o piață săracă, neatractivă pentru investitori. În ultimul deceniu, niciun investitor străin nu și-a făcut apariția, iar cei existenți au plecat.

Spre exemplu, Saipa, producătorul iranian de automobile, și-a închis uzina din Siria în această toamnă, după 20 de ani de activitate. Oficialii iranieni estimează că sprijinul acordat regimului Bashar al-Assad a costat Iranul 20-30 de miliarde de dolari, bani care probabil nu vor fi recuperați.

În schimb, companiile turce par pregătite să profite de oportunitățile de reconstrucție. După căderea regimului de la Damasc, acțiunile firmelor turce de construcții au crescut, semnalând interesul investitorilor.

Speranțe pentru viitor

Reconstrucția rămâne singura cale de a transforma Siria într-un stat funcțional. Companiile internaționale, în special cele turcești, ar putea avea un rol important, mai ales datorită experienței lor în proiecte post-conflict.

Rămâne de văzut dacă Siria va putea atrage sprijin internațional suficient pentru a-și reconstrui economia și pentru a reface societatea fragmentată.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Doi morți în urma unui accident rutier de pe Bulevardul Independenței din Ploiești

Doi bărbaţi au decedat, marţi seară, într-un grav accident rutier care a avut loc pe bulevardul Independenţei din municipiul Ploieşti. Din primele verificări a reieşit...

Provocările noului guvern pentru 2025: Negocieri intense pentru gestionarea unui buget de 115 miliarde de euro

Anul 2025 se anunță unul complicat pentru viitorul guvern al României, însă există factori care ar putea diminua riscurile economice și sociale. În planul de...

Banca Mondială: Sărăcia extremă la nivel global revine la nivelurile dinaintea pandemiei

Regiunile cele mai afectate de sărăcie în ultimii ani sunt Orientul Mijlociu și Africa de Nord Banca Mondială a publicat noile estimări privind sărăcia globală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă