3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSocialSocietateSimbolul de pe medicamentele contraindicate conducătorilor auto

Simbolul de pe medicamentele contraindicate conducătorilor auto

Șoferii trebuie să fie foarte atenți la medicamentele pe care le iau înainte de a se urca la volan.

Medicamentele sau suplimentele alimentare contraindicate conducătorilor auto au inscripționate pe ambalaj un triunghi cu laturi roșii, iar în centru au un semn de exclamație de culoare neagră, semnul fiind încadrat într-un pătrat de culoare albă.

Chiar și medicamentele legale pot avea efecte adverse care afectează capacitatea de a conduce în siguranță, iar rezultatele fals pozitive pot să aducă complicații legale pentru șoferi. Este esențial ca șoferii să se informeze corespunzător înainte de a consuma astfel de produse.

Există anumite medicamente care pot afecta capacitatea de a conduce și care pot fi detectate în timpul testelor de droguri efectuate de poliție. Este important ca șoferii să fie conștienți de efectele secundare ale medicamentelor pe care le iau și să consulte medicul sau farmacistul cu privire la posibilele interacțiuni sau restricții legate de condus. Dacă un șofer este prins conducând sub influența acestor substanțe, riscă să rămână fără permis auto și poate fi supus altor sancțiuni legale.

După ce ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră a fost modificată de Guvern în vara acestui an, în situaţia în care rezultatul testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi.

Discuția a fost reaprinsă și ca urmare a teribilului accident petrecut în Capitală când vatmanul unui tramvai care a intrat în coliziune cu o mașină care a virat brusc, iar șoferul a decedat, a ieșit pozitiv la drugtest, iar permisul acestuia a fost reținut. Vatmanul, un tânăr de 30 de ani, le-a spus oamenilor legii că ia un tratament pentru răceală și a prezentat chiar o rețetă medicală. Polițiștii au primit rezultatele analizelor de sânge făcute de Institutul Național de Medicină Legală, care au arătat că tânărul nu consumase stupefiante, după ce inițial ieșise pozitiv la drugtest. Experți, inclusiv din poliție, cred că rezultatele de la testarea rapidă nu ar mai trebui făcute publice.

În perioada 2021 – 2023, potrivit Poliției Române, între 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.

Campanie privind introducerea unor praguri

Comunitatea „Declic“ a demarat o campanie privind introducerea unor limite cu privire la consumul de substanțe și a trimis Înaltei Curți de Casație și Justiție un document prin care își exprimă opinia cu privire la importanța consultării medicilor legiști atunci când judecătorii interpretează noțiunea de „conducere sub influența substanțelor interzise”. „Această intervenție a cetățenilor își propune să aducă în atenția instanței riscurile la care ar putea fi expuse persoane care au consumat, de exemplu, medicamente ce conțin codeină, ibuprofen sau paracetamol, și care ar putea fi considerate în mod greșit ca fiind sub influența drogurilor“, se arată într-un comunicat al „Declic“.

Consiliul Superior de Medicină Legală spun că este nevoie de introducerea unui prag, deoarece un șofer care consumă astfel de substanțe poate fi considerat un pericol în trafic în cazul în care îi sunt afectate anumite capacități: „Din punct de vedere medical, o persoană se află sub influența unei substanțe atunci când, ca urmare a consumului unei substanțe, capacitățile sale fizice sau psihice sunt afectate, cu reducerea abilităților sale de a gândi și reacționa normal, cu prudența și diligența necesare”.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, în urmă cu aproximativ o săptămână, pentru data de  11 noiembrie, pronunţarea unei decizii privind necesitatea introducerii unui prag pentru infracţiunea de conducere a unui autovehicul sub influenţa drogurilor.


Ce medicamente pot da rezultate de fals pozitiv la Drugtest

Medicamentele analgezice recomandate pentru tratarea durerii, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pot conține substanțe ce pot fi detectate ca opiacee (morfină, codeină) în testele rapide antidrog.

Medicamente utilizate pentru tratarea anxietății, insomniei și spasmelor musculare, cum ar fi Xanax, intră în categoria benzodiazepine, substanță psihoactivă ilegală, chiar dacă tratamentul este prescris de medic pentru anujmite afecțiuni. Și utilizarea antidepresivelor poate duce la un rezultat fals pozitiv DrugTest. De asemenea, substanțe utilizate pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție pot fi detectate ca amfetamină în testele antidrog.

Mai mult decât atât, banalele picături sau spray-uri pentru decongestionarea nasului pot duce la rezultat pozitiv pentru amfetamină sau alte substanțe psihoactive.

Multe medicamente comune, cum ar fi cele pentru alergii, răceli și tuse, pot conține substanțe care influențează rezultatele testelor antidrog. De exemplu, codeina, prezentă în unele siropuri pentru tuse, poate fi metabolizată în compuși care sunt detectați ca opiacee. De asemenea, unele medicamente antialergice și alte categorii pot provoca reacții false pozitive.

Alin Ion
Alin Ion
Alin este un jurnalist din Târgu Jiu cu o vastă experiență în domeniul presei scrise și audiovizuale. Absolvent al Colegiului Național "Spiru Haret" din Târgu Jiu și licențiat al Facultății de Filosofie-Jurnalism. Alin și-a început cariera ca reporter la „Ora Gorjului" în 1998. A deținut poziții de redactor-șef la publicații precum „Informația Gorjului" și "Gazeta de Sud", redacția Tg. Jiu, posturile Gorj Tv și Radio Târgu Jiu, șef de redacție Tg. Jiu la Adevărul de Seară și a colaborat ca corespondent pentru publicații importante, inclusiv "Evenimentul Zilei" și "Adevărul", unde a publicat mii de articole. De asemenea, a fost realizator de emisiuni radio și TV, și a primit numeroase distincții, inclusiv premiul „Cel mai bun jurnalist" în cadrul Galei Premiilor Antena 1 Târgu Jiu. În prezent, Alin este redactor la Gorj Online și realizator de emisiuni la Radio Accent și Accent TV.
Cele mai citite

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Ministrul german al Apărării: Armata trebuie să fie pregătită pentru război

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că armata germană trebuie să fie pregătită pentru un eventual conflict militar, subliniind necesitatea creșterii cheltuielilor...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă