Mii de credincioși sunt așteptați miercuri, 20 noiembrie 2024, la Mănăstirea Bistrița din comuna Costești, pentru a sărbători pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Cu această ocazie, credincioșii vor putea să se închine la moaștele sfântului, aflate în lăcașul de cult.
Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul
Reprezentanții Arhiepiscopiei Râmnicului au anunțat că slujbele religioase vor începe încă de marți seară, cu slujba de priveghere, ce va fi săvârșită de un sobor de ierarhi din țară și din străinătate.
În ziua de miercuri, racla cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul va fi scoasă din biserică pentru a fi adusă în fața credincioșilor. În fiecare an, la această sărbătoare, mii de credincioși vin să se închine și să ceară mijlocirea rugăciunilor sale.
Sfântul Grigorie Decapolitul, prăznuit pe 20 noiembrie, a fost cunoscut în timpul vieții pentru minunile sale și pentru apărarea ortodoxiei, în special în ceea ce privește cinstirea icoanelor.
Născut în jurul anului 780 în Isauria, în Asia Mică, el a trăit în Constantinopol, Roma, Macedonia și alte părți ale lumii ortodoxe. După moartea sa, în 842, renumele său a rămas viu, iar mulți bolnavi veneau să se vindece la mormântul său din Constantinopol. Moaștele sale au fost scoase din mormânt de către discipolii săi și au fost păstrate ca un izvor de ajutor pentru credincioși.
La Mănăstirea Bistrița, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au ajuns în 1498, după ce acestea au fost cumpărate de la un dregător turc de către banul Barbu Craiovescu, ctitorul mănăstirii.
Moaștele au fost aduse din Constantinopol, după cucerirea Bizanțului de către turci, și se păstrează și astăzi într-o raclă de argint, lucrată la Brașov în 1656.
„În fiecare an, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul sosesc foarte mulţi credincioşi să se închine şi să ceară mijlocirea rugăciunilor înaintea Preasfintei Treimi. Datorită mulţimii credincioşilor prezenţi, racla cu sfintele sale moaşte va fi aşezată într-un baldachin, sub cupola clopotniţei mănăstirii”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!