Serviciile norvegiene de contraspionaj (PST) anunţă marţi că au arestat un presupus spion clandestin rus care s-a dat drept un cercetător brazilian.
Suspectul a fost arestat luni, în timp ce se ducea la serviciu, la Universitatea Tromsø (nord), potrivit televiziunii publice norvegiene NRK, relatează AFP.
”Credem că este un clandestin care lucrează pentru autorităţile ruse”, a anunţat, la postul TV2, numărul doi în ierarhia PST Hedvig Moe.
Operând sub nume fals, ”un clandestin este o persoană care colectează informaţiile cel mai adesea pentru ţara sa de origine, Rusia şi serviciile ruse de informaţii în cazul de faţă”, a declarat ea, potrivit spotmedia.ro.
Serviciile secrete norvegiene au arestat un spion rus ce se dădea drept brazilian, acesta fiind plasat în detenție pentru 4 săptămâni
PST, care precizează că a acţionat împreună cu servicii de informaţii din alte ţări aliate, urmează să ceară expulzarea suspectului.
Până la o eventuală expulzare, suspectul a fost plasat, marţi, în detenţie, pe o perioadă de patru săptămâni.
La Universitatea Tromsø, el lucra la politica norvegiană cu privire la Marele Nord şi la ameninţări hibride, potrivit PST.
Acest caz intervine după multiple arestări, în ţări scandinave, ale unor cetăţeni ruşi, acuzaţi de faptul că au survolat cu drone teritoriul norvegian – o încălcare a interdicţiei de survolare impuse ruşilor, din cauza Războiului rus din Ucraina – sau de faptul că au încălcat interdicţii de a fotografia instalaţii sensibile.
DIICOT distruge o rețea de spionaj rus care acționa în România, sub acoperirea Serbiei. Scandalul se poate extinde în Ungaria și în Bosnia
Un nou scandal de spionaj tensionează în mod suplimentar relațiile dintre România și Rusia, dar complică, pe de altă parte, și relațiile dintre România și Serbia.
Scandalul a izbucnit după ce, în România, DIICOT a anunțat că desfășoară o investigație asupra companiei NIS Petrol. Informațiile oficiale arată că, pe parcursul zilei de 3 octombrie 2022, procurori DIICOT și polițiști de la Crimă Organizată au efectuat percheziții la sedii din București și Timișoara ale NIS Petrol.
Această companie, NIS (Naftna Industrija Srbije), are sediul central în Serbia. Doar că ea este deținută de Rusia, prin compania Gazprom. În anul 2009, 51 la sută din acțiunile companiei sârbe NIS au fost cumpărate de Gazprom, ceea ce, de altfel, a generat o controversă în Serbia, la acel moment, întrucât Serbia, deși are relații bune cu Rusia, dorește totuși să-și afișeze independența economică și neutralitatea politică și militară. Totuși, încă de la nivelul anului 2015, presa din Serbia anunța că „toate rezervele de petrol și gaze din Serbia aparțin Gazprom”. „Toate rezervele de petrol gestionate de Industria Petrolului din Serbia (NIS) în țară și în străinătate sunt deținute de Gazprom Neft din Rusia. Când Serbia a privatizat 51 la sută din NIS, și-a păstrat dreptul la o redevență din resurse”, explica site-ul B92 din Serbia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!