Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că unele voci din Occident sugerează că Moscova ar trebui să discute despre pacea din Ucraina deoarece Statele Unite şi aliaţii săi nu au reuşit să învingă forţele ruseşti în această ţară, relatează Reuters, preluat de agerpres.ro.
După aproape doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Moscova controlează aproximativ 17,5% din teritoriul ucrainean şi o contraofensivă ucraineană în acest an nu a reuşit să obţină câştiguri teritoriale majore împotriva forţelor ruse care au apărat frontul cu mine şi drone.
Într-un interviu acordat agenţiei de ştiri RIA şi postului de televiziune Rossia 24, Lavrov a declarat că există semne că Occidentul îşi schimbă tactica şi strategia în privinţa Ucrainei.
”Occidentul îşi schimbă cu adevărat tactica – poate chiar se gândeşte la clarificarea strategiei. Pentru că, dacă ‘înfrângerea strategică a Rusiei’ este o strategie, iertaţi-mi tautologia, atunci această strategie a eşuat lamentabil’, a spus ministrul rus.
”Există unele abordări, unele şoapte: de ce nu vă întâlniţi (Rusia) cu cineva din Europa care ar fi gata să vorbească, să vorbească despre Ucraina fără Ucraina însăşi”, a susţinut Lavrov, care a reiterat totodată că Moscova îşi va atinge toate obiectivele în Ucraina.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că este gata să vorbească despre pacea din Ucraina, dar în termenii Rusiei. Oficialii americani au declarat că ei cred că el aşteaptă alegerile prezidenţiale din 2024 din SUA înaintea oricărei iniţiative serioase către pace.
Ucraina declară că nu se va odihni până când ultimul soldat rus nu va fi expulzat de pe teritoriul său, în graniţele trasate în 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit. Occidentul spune că nu va împinge Ucraina spre pace.
Putin consideră războiul din Ucraina drept o luptă pentru supravieţuirea Rusiei împotriva unui Occident arogant despre care, spune el, complotează să lase Rusia deoparte şi să-i fure vastele resurse naturale.
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Occidentul nu încearcă să distrugă Rusia, ci vrea ca Ucraina să învingă forţele ruse pe teritoriul ucrainean. Biden a spus în 2022 şi că Rusia a suferit un „eşec strategic” în Ucraina.
Lavrov, care este în funcţie din 2004, a dezvăluit joi că marile puteri occidentale s-au întâlnit în „secret” în urmă cu aproximativ 10 zile, în cadrul unei reuniuni a G7, plus naţiunile în curs de dezvoltare, pentru a discuta despre o „formulă de pace” propusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi că au convenit asupra unei noi întâlniri în ianuarie şi a unui „summit pentru pace” în februarie, bazat pe formula de pace a lui Zelenski.
Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile sale.
Planul de pace în zece puncte al lui Zelenski cere retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor şi restabilirea graniţelor de stat ale Ucrainei cu Rusia. Moscova consideră că ideea lui Zelenski este absurdă, deoarece nu include Rusia în discuţii.
S-a săturat Occidentul de războiul din Ucraina? Discuții discrete cu guvernul ucrainean pentru negocieri de pace cu Rusia
Occidentul pare că s-a săturat de războiul din Ucraina, iar oficiali americani și europeni au început să discute discret cu guvernul ucrainean despre ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, potrivit unui oficial american de rang înalt și unui fost oficial american de rang înalt familiarizat cu discuțiile, potrivit NBC, transmite profit.ro.
Conversațiile au inclus linii foarte generale cu privire la ceea ce Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe pentru a ajunge la un acord, au declarat oficialii.
Unele dintre discuții, pe care oficialii le-au descris ca fiind delicate, au avut loc luna trecută în timpul unei reuniuni a reprezentanților a peste 50 de națiuni care sprijină Ucraina, inclusiv membri NATO, cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, au declarat oficialii, citați de News.ro.
Discuțiile reprezintă o recunoaștere a dinamicii din punct de vedere militar pe teren în Ucraina și din punct de vedere politic în SUA și Europa, au spus oficialii. Ele au început pe fondul îngrijorărilor oficialilor americani și europeni cu privire la faptul că războiul a ajuns într-un impas și cu privire la capacitatea de a continua să ofere ajutor Ucrainei, au spus oficialii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!