Parchetul sârb a anunţat sâmbătă că i-a cerut poliţiei să strângă probe cu privire la acuzaţiile de fraudă comisă în timpul alegerilor recente din Serbia, transmite AFP, preluat de agerpres.ro.
Serbia a organizat alegeri legislative şi locale pe 17 decembrie, în cursul cărora partidul preşedintelui Aleksandar Vucic a declarat că a obţinut o victorie zdrobitoare.
Însă scrutinul a suscitat numeroase critici după ce o echipă de observatori internaţionali, ce a inclus reprezentanţi ai OSCE, a denunţat o serie de ”nereguli”, printre care cazuri de ”cumpărare a voturilor”.
Sute de persoane au manifestat în fiecare zi în faţa Comisiei electorale din Serbia, iar mai mulţi deputaţi din opoziţie au început o grevă a foamei pentru a cere anularea rezultatelor votului.
Germania a calificat presupusele fraude drept ”inacceptabile” pentru o ţară care doreşte să adere la Uniunea Europeană, SUA i-au cerut Belgradului să răspundă ”îngrijorărilor” observatorilor electorali, iar UE a declarat că ”procesul electoral din Serbia are nevoie de ameliorări tangibile şi de noi reforme”.
Printre alte nereguli semnalate figurează buletine de vot falsificate ce au fost găsite în mai multe urne de vot la Belgrad.
În pofida avalanşei de critici, preşedintele Vucic a rămas imperturbabil. ”Nu trebuie să existe niciun dubiu asupra faptului că vom apăra voinţa poporului”, a declarat el în această săptămână.
Opoziția din Serbia s-a manifestat contra rezultatelor alegerilor municipale din Belgrad, acuzând că au fost măsluite
Opoziţia din Serbia a manifestat marţi seară împotriva rezultatelor alegerilor municipale din capitala Belgrad, câştigate, conform primelor rezultate oficiale, de partidul preşedintelui, pe care coaliţia “Serbia împotriva violenţei” (SPN) îl acuză că le-a măsluit, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.
Sute de persoane s-au adunat în faţa sediului comisiei electorale din capitala Serbiei la apelul opoziţiei, care a invitat să i se alăture toate partidele şi mişcările de opoziţie, cetăţenii, societatea civilă, a declarat Miroslav Aleksic, unul dintre liderii SPN.
“Sunt aici în seara asta pentru că sunt foarte supărat din cauza fraudei electorale, nu numai la Belgrad, ci în toată Serbia”, a declarat Marko Radicevic, 29 de ani, pentru AFP.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!