7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăPoliticăSaga pensiilor speciale. Aleșii își apără veniturile, deși ne arată că le...

Saga pensiilor speciale. Aleșii își apără veniturile, deși ne arată că le elimină

Epopeea pensiilor speciale este fără de sfârșit. Deși suntem arătați cu degetul și certați de Bruxelles, aleșii noștri se fac că muncesc în folosul poporului și trag tot în favoarea lor. Aparent am putea scăpa ușor de pensiilor speciale care ne costă miliarde de lei pe an, însă cine și-ar vota o viață cu bani mai puțini?

Senatul a adoptat cu 89 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi o abţinere, modificările la proiectul de lege privind pensiile de serviciu, pentru punerea actului normativ în acord cu decizia Curţii Constituţionale, după ce iniţiatva legilativă a fost respinsă de către judecătorii constituţionali. Senatul este primul for sesizat pe proiectul de lege, Camera Deputaţilor fiind decizională.

USR a protestat în plenul Senatului, afişând mesajul „Tăiaţi pensiile speciale”. După vot, senatorul Pălărie a anunţat că a fost votată  „o uriaşă nedreptate, o ţară împărţită în două, între cei proşti care muncesc ca să plătească pentru a doua castă, categoria privilegiaţilor”.

„A ajuns statul ăsta ca un cadavru în care vă puneţi larvele, de fiecare dată, încercând să devină partidul mai gras”, a spus senatorul USR Ștefan Pălărie.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat în plen că a văzut pe lista de vot „17 voturi, care înseamnă o demagogie imensă şi care vor să prostească românii într-o manieră incalificabilă”.

„Ar trebui să le explicaţi românilor să există decizii ale CCR care nu permit terminarea pensiilor aşa cum vreţi voi. Ar trebui să le explicaţi românilor că în stadiul ăsta, noi eram limitaţi strict la decizia CCR, nu să veniţi să spuneţi aici tot soiul de tâmpenii cu care să încercaţi să prostiţi românii”, a replicat Fenechiu la acuzaţiile aduse de USR.

Comisiile juridică, muncă, apărare şi constituţionalitate ale Senatului au adoptat, marţi, un raport de admitere pentru proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. Iniţiativa legislativă privind pensiile speciale a intrat  la vot în plenul de miercuri al Senatului, acesta fiind prim for sesizat pe proiect.

Comisiile de specialitate au mai adoptat un amendament care are prevderi privind pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant din aviaţia civilă din România, cât şi pentru funcţionarul public parlamentar, personalul Curţii de Conturi şi pensiile militare de stat, aceste categorii profesionale putând solicita, până la 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu potrivit reglementărilor.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, Statutului funcţionarului public parlamentar, Legii 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi şi Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, astfel cum au fost modificate şi completate prin prezenta lege, nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu. Persoanele care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerinţele legale pentru obţinerea unei pensii de serviciu în baza reglementărilor din legile menţionate în vigoare, anterior modificărilor şi completărilor aduse acestora prin prezenta lege, pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor respective”, arată amendamentul admis la proiectul privind pensiile de serviciu.

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Potrivit acestei forme a legii pensiilor, impozitarea crește la 20 la sută de la 15%, pe partea de necontributivitate. Judecătorii și procurorii vor avea pensiile calculate în funcție de venitul avut în vârful carierei, iar vârsta lor de pensionare va ajunge la 60 de ani în 2063.

Proiectul mai prevede că nicio pensie nu poate să fie mai mare decât venitul avut în perioada de activitate

Opoziția critică vehement această formă a legii, mai ales că actul normativ ar urma să intre în vigoare peste 5 ani.

Cele mai importante schimbări se vor aplica peste 5 ani, în timp ce altele peste 20 sau chiar 40 de ani.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni la Varna, referitor la pensiile speciale, că în această săptămână vor fi depuse amendamentele la proiectul de lege, iar cu puţin efort va trece de Senat şi săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor. „S-a acceptat impozitarea peste salariul mediu pe economie, încă 10 procente şi calculul pensiei, parcă pe ultimele 48 de luni, la magistraţi”, a adăugat şeful Executivului care a mai spus că „s-a încheiat acea anomalie în care câştigai mai mult la pensie decât în activitate”.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Bilanț tragic al atacului armat din Muntenegru: 12 morți

Douăsprezece persoane, între care doi copii, au fost ucise de un bărbat înarmat care a declanşat miercuri un atac armat într-un restaurant din sudul...
00:02:13

VIDEO. Muntenegru este în doliu, după ce un bărbat înarmat a ucis 12 persoane

Muntenegru a început joi trei zile de doliu național, după ce un bărbat înarmat a comis o masacru într-un restaurant dintr-un sat, ucigând 12...

Studenții pot cumpăra bilete de tren cu reducere de 90% doar pentru traseele dintre domiciliu și universitate

Reducerea pentru studenți se aplică, din acest moment, pentru călătoriile interne, dar doar la trenurile de clasa a 2-a pe ruta dintre localitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă