Petrișor Peiu afirmă că noile reglementări sunt „o bombă fiscală” care va afecta întreaga economie și va declanșa o criză economică, democratică și morală
Senatorul AUR, profesor Petrișor Peiu, a criticat vehement proiectul privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat duminică de Ministerul Finanțelor, susținând că noile reglementări sunt „o bombă fiscală” care va afecta întreaga economie și va declanșa o criză economică, democratică și morală.
„România intra într-o criză economică și democratică profundă cu Marcel Ciolacu la bordul locomotivei unui ‘trenuleț’ ucigaș. Coaliția PSD-PNL-UDMR a aruncat bomba fiscală asupra întregii economii, compromițând stabilitatea pentru a acoperi criza financiară gravă a statului,” a declarat senatorul Peiu într-un comunicat, scrie Agerpres.
Senatorul a evidențiat impactul negativ al noilor măsuri:
- Impozitul pe dividende va crește de la 8% la 10%, afectând 3 milioane de români și peste 900.000 de firme.
- Eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții și industria alimentară va pune presiune pe aproximativ 930.000 de angajați și firme din aceste sectoare, care contribuie cu o cincime la PIB-ul României.
- Reducerea plafonului pentru microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 250.000 de euro și reinstituirea impozitului pe construcții ar putea genera colapsul unor firme și reaprinderea inflației.
„Vom avea firme care vor colapsa, prețuri mai mari și o reaprindere a inflației. Criza statului se va răspândi în întreaga economie,” a subliniat Peiu. Senatorul a acuzat actuala coaliție de guvernare de derapaje democratice și trădarea angajamentelor asumate în campania electorală.
„Avem o criză morală, pentru că actuala putere a promis menținerea regimului fiscal existent, dar l-a schimbat dramatic în prima săptămână de guvernare. Totodată o criză democratică, pentru că aceste modificări sunt făcute prin Ordonanță, fără dezbatere publică sau parlamentară,” a adăugat senatorul.
Ministerul Finanțelor justifică măsurile prin angajamentele presupuse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), argumentând că acestea vor crea un sistem fiscal mai echitabil și eficient. Instituția subliniază că modificările sunt necesare pentru a asigura ajustarea deficitului bugetar în 2025. Proiectul de ordonanță urmează să fie aprobat luni, 30 decembrie.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube