Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a minimizat marți importanța aderării Finlandei și Suediei la cea mai mare organizație de securitate din lume, în condițiile în care Turcia refuză să ratifice aderarea acestora, în principal din cauza unei dispute cu Suedia.
„Întrebarea principală nu este dacă Finlanda și Suedia vor adera împreună. Principala chestiune este ca ambele să fie ratificate ca membri cu drepturi depline cât mai curând posibil”, a declarat Stoltenberg reporterilor. Consensul de lungă durată la NATO a fost că ambii vecini nordici ar trebui să adere în același timp, scrie APNews.
Suedia și Finlanda vecină au solicitat să se alăture alianței de 30 de națiuni în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Toți membrii NATO, cu excepția Turciei și Ungariei, au ratificat aderarea, dar este necesară unanimitatea.
Turcia a acuzat guvernul de la Stockholm că este prea îngăduitor față de grupurile pe care le consideră organizații teroriste sau amenințări existențiale, inclusiv față de grupurile kurde. La începutul acestei luni, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Ankara are mai puține probleme cu aderarea Finlandei.
El a subliniat, totuși, că este la latitudinea alianței militare să decidă dacă acceptă o singură țară sau duo-ul nordic împreună. Până în prezent, Finlanda a fost alături de Suedia și a insistat că ar trebui să intre împreună în rândurile NATO.
Stoltenberg a declarat că este „încrezător că ambele vor fi membri cu drepturi depline și că lucrează din greu pentru ca ambele să fie ratificate cât mai curând posibil”. Se spera că ambele țări vor fi primite în cadrul următorului summit NATO, care va avea loc în Lituania, în iulie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!