Vorbind cu reporterii înainte de o reuniune de două zile a miniştrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles, care va include şi o reuniune a grupului de planificare nucleară al alianţei, el a numit armele nucleare „garanţia supremă de securitate” a NATO şi un mijloc de a menţine pacea, potrivit Reuters, preluat de actualitate.org.
Deşi este bine cunoscut faptul că SUA a desfăşurat bombe nucleare în mai multe locaţii din Europa, NATO vorbeşte rareori despre aceste arme în mod public.
Discutând despre ceea ce a numit „adaptarea continuă” a arsenalului nuclear al NATO, Stoltenberg a declarat că Olanda a declarat în iunie că primele avioane de luptă F-35 sunt pregătite să transporte arme nucleare şi a spus că SUA îşi modernizează armele nucleare din Europa.
El a descris creşterea activităţii Rusiei în jurul capacităţilor sale nucleare. „Ceea ce am văzut în ultimii ani şi luni este o retorică nucleară periculoasă din partea Rusiei…. Vedem, de asemenea, ceva mai multe exerciţii, exerciţii nucleare din partea Rusiei”, a spus el.
Marţi, Rusia a declarat că trupele sale au început a doua etapă a exerciţiilor pentru a exersa desfăşurarea de arme nucleare tactice alături de trupele belaruse, după ceea ce Moscova a declarat că sunt ameninţări din partea puterilor occidentale.
De la trimiterea a mii de trupe în Ucraina la 24 februarie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Moscova ar putea folosi arme nucleare pentru a se apăra în situaţii extreme.
Rusia acuză SUA şi aliaţii săi europeni că împing lumea în pragul unei confruntări nucleare, oferindu-i Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, dintre care unele sunt folosite împotriva teritoriului rusesc.
Stoltenberg s-a referit, de asemenea, şi la modernizarea armelor nucleare ale Chinei, afirmând că se aşteaptă ca Beijingul să crească numărul de rachete nucleare în câţiva ani, iar multe dintre ele vor putea ajunge pe teritoriul NATO.
NATO face exerciții militare cu arme nucleare
NATO a început exerciţii militare anuale care implică arme nucleare, a declarat luni un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, relatează dpa, conform agerpres.ro.
Până la 60 de aeronave vor fi implicate în exerciţiul “Steadfast Noon”, care se va desfăşura până joi, săptămâna viitoare. Ambarcaţiunile implicate includ avioane de luptă moderne, dar şi avioane de supraveghere şi cisternă precum şi bombardiere B-52 cu rază lungă de acţiune.
Anul acesta, manevrele au loc mai ales în spaţiul aerian deasupra Italiei, Croaţiei şi Mării Mediterane.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!