Șeful marinei germane și-a dat demisia după ce a fost criticat atât în țară, cât și în străinătate pentru comentariile pe care le-a făcut cu privire la Ucraina și Rusia, care au devenite virale, relatează Euronews.
Viceamiralul Kay-Achim Schönbach a declarat vineri, în timpul unei vizite în India, că, Ucraina nu va recâștiga niciodată Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. El a pus sub semnul întrebării părerile occidentale asupra intențiilor lui Vladimir Putin cu privire la Ucraina, adăugând că președintele rus merită „respect”.
Până sâmbătă seara, Schönbach a cerut demiterea lui, spunând că dorește să prevină noi daune cauzate Germaniei și armatei acesteia din „declarațiile sale neconsiderate”.
Într-o declarație, marina germană a precizat că ministrul apărării a acceptat demisia lui Schönbach și l-a numit pe adjunctul său în funcția de șef naval interimar.
Anterior, Ministerul de Externe ucrainean l-a convocat pe ambasadorul Germaniei să șteargă un videoclip în care șeful marinei germane a fost văzut făcând aceste comentarii.
Ceea ce vrea președintele rus „este să fie respectat”, a spus Schönbach la o întâlnire de vineri la New Delhi.
„Este ușor să-i acordați respectul pe care și-l dorește și pe care probabil îl merită”, a adăugat șeful marinei. Acesta e de părere că reprezintă „o absurditate” faptul că Rusia ar vrea să invadeze o parte a Ucrainei.
Schönbach a fost chemat și acasă pentru a da explicații. Aceste declarații „nu corespund deloc cu poziția ministerului german al apărării”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.
Guvernul german a insistat că este unit cu aliații săi din NATO în problema amenințării militare a Rusiei la adresa Ucrainei, avertizând că Moscova va plăti un preț mare dacă va face vreo mișcare militară împotriva vecinului său.
Dar, spre deosebire de multe alte țări NATO, Berlinul spune că nu va furniza Ucrainei arme letale, argumentând că nu dorește să aprindă și mai mult tensiunile.
Acest lucru a provocat sâmbătă o ceartă diplomatică cu Kievul, ministrul de externe al Ucrainei acuzând Berlinul că l-a „încurajat” pe președintele rus Vladimir Putin.
Într-un interviu pentru un ziar, ministrul german al apărării Christine Lambrecht, a spus că trimiterea acum a ajutorului militar nu ajută deloc.
Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a răspuns: „Partenerii germani trebuie să termine cu astfel de declarații și acțiuni pentru a submina unitatea și pentru a-l încuraja pe Vladimir Putin la un nou atac asupra Ucrainei”.
Ministrul francez pentru Afaceri Europene a declarat duminică că țara va arăta „solidaritate” față de Ucraina.
Clement Beaune a spus că guvernul francez va dezvălui o serie de „inițiative” în timp util cu privire la perspectiva unei invazii ruse, ridicând posibilitatea unor sancțiuni și „consecințe”.
Președintele francez, Emmanuel Macron, ar urma să vorbească cu președintele rus Vladimir Putin în zilele următoare. Va depune eforturi pentru ca „formatul Normandia” să fie reactivat, a adăugat Beaune.
Reprezentanții guvernelor Rusia, Ucraina, Franța și Germania urmează să țină discuții marți la Paris.
Papa Francisc și-a exprimat duminică îngrijorarea cu privire la „tensiunile în creștere” din Ucraina care amenință pacea și le-a cerut liderilor să discute deschis pentru a scoate în evidență „frăția umană în loc de interesele partizane”.