2.1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoȘeful Guvernului îl așteaptă pe ministrul Apărării să discute despre o demisie

Șeful Guvernului îl așteaptă pe ministrul Apărării să discute despre o demisie

Șeful Guvernului, premierul Nicolae Ciucă, îl așteaptă pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, să discute despre o demisie sau despre o demitere a acestuia, în urma celei mai recente gafe pe care a comis-o Vasile Dîncu.

Este vorba de declarația făcută de ministrul Dîncu la un post de televiziune, conform căreia războiul din Ucraina se poate soluționa doar prin negocieri cu Rusia.

„Îl aștept pe domnul ministru să revină în țară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuție cât se poate de deschisă față de opinia dumnealui. Nu este opinia Guvernului și atunci va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”, a declarat, joi, 13 octombrie 2022, premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a făcut această precizare la Pitești, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist dacă ia în calcul o remaniere a ministrului Dîncu. O remaniere a Executivului se va produce, obligatoriu, în anul 2023, cu prilejul trecerii funcției de premier de la PNL, cum este în prezent, la PSD. Dar până la schimbarea premierului și a întregii sale echipe, este posibilă o remaniere doar a câtorva miniștri, iar numele lui Dîncu este inclus pe lista celor care ar putea fi demiși.

Dîncu sugerează o negociere cu Rusia, ca să fie pace

De când a devenit ministru al Apărării, ministrul Dîncu a avut mai multe declarații neinspirate. Unele au arătat că ministrul nu cunoaște domeniul pe care îl conduce, cel al Apărării. Cea mai recentă gafă a avut însă conotații politice. „Singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă”, a declarat ministrul Dîncu la postul Prima TV, la data de 8 octombrie 2022. „Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită”, a susținut ministrul Dîncu.

Ministrul n-a revenit ulterior asupra acestei declarații. În schimb, a primit critici din partea președintelui României, Klaus Iohannis, și a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Vreau să adresez acest apel al meu acelora din lume care sunt supuși manipulărilor rusești cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Dorește statul terorist pace? Evident că nu. O dovedește în fiecare zi și în fiecare noapte”, a precizat președintele Ucrainei.

La 10 octombrie, USR i-a cerut ministrului Dîncu să dea explicații, cu privire la această declarație, în Parlamentul României. Apoi, la 11 octombrie, președintele Iohannis l-a îndemnat pe ministrul Dîncu să se informeze cu privire la poziția oficială a UE și, implicit, s-o respecte.

Ministrul Apărării face declarații contrare poziției UE și a Guvernului României

„În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul în sânge pentru război și trebuie să acceptăm cu toții că numai Ucraina decide cum și în ce condiții dorește oprirea războiului. Probabil că unii demnitari de la noi trebuie să citească mai mult revista presei ca să afle aceste poziții”, a subliniat președintele Iohannis. Chiar dacă declarația lui Iohannis a fost ironică, ea poate fi interpretată și ca o recunoaștere a rolului presei.

Rusia a atacat Ucraina la data de 24 februarie 2022. În primele săptămâni ale războiului, Ucraina și-a exprimat dorința să negocieze, dar Rusia a refuzat ideea. De altfel, Rusia spera că va cuceri Kievul în trei zile. Acum, pe măsură ce trupele rusești pierd teren în Ucraina, analiștii apropiați de Rusia susțin că Ucraina trebuie să negocieze.

Uniunea Europeană și NATO au un punct de vedere clar cu privire la războiul din Ucraina. El a fost exprimat inclusiv de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, fost ministru al Apărării al Germaniei. „Acesta este un război împotriva aprovizionării noastre cu energie, un război împotriva economiei noastre, un război împotriva valorilor noastre și un război împotriva viitorului nostru”, a subliniat președinta Comisiei Europene.

A confundat avioanele MiG cu avioanele F-16

În România, Vasile Dîncu a mai fost criticat pentru prestația lui ca ministru al Apărării. De exemplu, el a confundat avioanele MiG cu avioanele F-16. Tot ministrul Dîncu a spus că România are trei crucișătoare, când în realitate acestea sunt distrugătoare. Drept urmare, Dîncu a fost plasat pe lista miniștrilor care ar fi destituiți, la o remaniere de Guvern.

În acest moment, ministrul Dîncu este plecat din România. Potrivit unui comunicat al MApN, ministrul participă, în perioada 12 – 13 octombrie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele NATO. Reuniunea se desfășoară la Cartierul General al Alianței, de la Bruxelles.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă