Seceta extremă a afectat grav agricultura României, compromițând aproximativ 2,5 milioane de hectare, ceea ce reprezintă în jur de 40% din culturile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui.
Acesta este al patrulea an de secetă severă din ultimii cinci ani, excepția fiind anul 2021, și continuă să provoace pierderi uriașe care amenință întregul sector agricol, inclusiv firmele mari, considerate anterior stabile financiar.
Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro, a estimat că pierderile totale ar putea ajunge între 1,5 și 1,8 miliarde de euro, mult peste suma despăgubirilor anunțate de Ministerul Agriculturii, care se ridică la 500-600 de milioane de euro, notează Ziarul Financiar.
Despăgubirile oferite fermierilor afectați sunt prea mici.
Arion a subliniat că despăgubirile oferite, de 200-230 de euro pe hectar, nu acoperă nici măcar costurile de înființare a culturilor, care se situează între 800 și 1.200 de euro pe hectar, la care se adaugă și plata arendei.
Seceta pedologică a lovit cel mai puternic culturile de porumb și floarea-soarelui, afectând în proporție de până la 100% unele regiuni din sud-vest, sud, sud-est, est și nord-est.
Perste două milioane de hectare, afectate de secetă.
Ministerul Agriculturii estimează că pierderile se întind pe aproximativ 2 milioane de hectare la nivel național, iar alte 330.000 de hectare de culturi de toamnă, inclusiv grâu, orz și rapiță, au fost, de asemenea, grav afectate.
Datele finale privind pagubele vor fi stabilite după ce fermierii vor depune cererile de constatare a daunelor produse de secetă până pe 19 august 2024.
Aceste pierderi ar putea avea consecințe majore și asupra consumatorilor, prin creșterea importurilor și implicit a prețurilor produselor alimentare.