19.6 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăPoliticăSe încep negocierile pentru încheierea unui tratat de extrădare între România şi...

Se încep negocierile pentru încheierea unui tratat de extrădare între România şi Canada

În ședința de Guvern din 23 octombrie, a fost aprobată inițierea negocierilor pentru încheierea unui tratat de extrădare între România și Canada.

Această inițiativă este esențială pentru actualizarea cadrului legal existent, reprezentat de vechiul Tratat de extrădare între România și Marea Britanie, semnat la București pe 9 martie 1893, pe care Canada îl aplică în prezent, în calitate de parte a Commonwealth-ului.

Tratatul din 1893, în vigoare de 131 de ani, nu mai corespunde necesităților actuale de cooperare eficientă, fiind depășit și aplicabil doar pentru o listă limitată de infracțiuni pentru care se poate solicita extrădarea.

În conformitate cu reglementările actuale, durata de examinare a cererilor de extrădare formulate de autoritățile române poate varia între 3 și 5 ani, iar în unele cazuri, soluționarea acestora poate dura până la 8-9 ani.

Prin încheierea unui nou tratat, România își propune să simplifice și să eficientizeze procesul de extrădare, facilitând astfel colaborarea cu Canada în combaterea crimei și a altor infracțiuni grave. Această măsură reflectă angajamentul României de a moderniza cadrul juridic și de a asigura o cooperare internațională mai eficientă în domeniul justiției.

Ce spune Ministerul Justiției

„În ședința de Guvern de astăzi, 23 octombrie, s-a aprobat începerea negocierilor pentru încheierea unui tratat de extrădare între România şi Canada. Acest pas este esențial pentru actualizarea cadrului existent, reprezentat de Tratatul de extrădare între România și Marea Britanie, încheiat la București în 9 martie 1893, pe care care Canada îl aplică și în prezent, ca parte a Commonwealth-ului.

Tratatul ratificat în urmă cu 131 de ani nu mai îndeplinește dezideratele unei cooperări eficiente, fiind foarte vechi și aplicabil doar unei liste exhaustive de infracțiuni pentru care se poate solicita extrădarea. Potrivit reglementărilor în vigoare, durata de examinare a cererilor formulate de autoritățile române este cuprinsă între 3 și 5 ani, însă, există și cazuri soluționate după 8-9 ani.

Având în vedere contextul internațional actual și provocările criminalității transnaționale, precum terorismul, traficul de persoane, traficul de droguri, traficul de arme, spălarea de bani și corupția, semnarea noului tratat în materia extrădării este imperios necesară pentru maximizarea și concentrarea eforturilor în lupta împotriva criminalității organizate, astfel încât România și Canada să aplice soluțiile potrivite de perspectivă la aceste fenomene.

Delegația română la negocieri urmează a cuprinde reprezentanți ai Ministerului Justiției și ai Ministerului Afacerilor Externe”, transmite Ministerul Justiție pe pagina de Facebook.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Firmă de catering care furnizează mâncarea pentru pacienții unui spital, închisă de comisarii de la Protecția Consumatorului

Inspectorii de la Protecția Consumatorului au descoperit condiții igienice dezastruoase la o firmă de catering din Drobeta-Turnu Severin, responsabilă cu asigurarea meselor pentru peste...

Majorarea salariului minim la 4.050 lei stârnește tensiuni între sindicate și patronate

Propunerea de majorare a salariului minim brut la 4.050 de lei, programată pentru 1 ianuarie 2025, a generat dezbateri aprinse între sindicate și patronate....

350 de persoane au participat la căutarea unui băiat de 13 ani care s-a rătăcit în pădure. A fost găsit la o distanță de...

O mobilizare impresionantă a avut loc în județul Mureș, la Sovata, pentru salvarea unui băiat de 13 ani, care s-a rătăcit în pădure în...
Ultima oră
Pe aceeași temă