Investitorii în criptomonede din România ar putea declara câștiguri de câteva sute de milioane de euro, grație excepției fiscale adoptate recent, care elimină impozitul pe venit pentru câștigurile din monede virtuale până la 31 iulie 2025, conform deputatului Sabin Sărmaș, autorul amendamentului.
Sabin Sărmaș subliniază importanța acestui „moment T0” pentru a încuraja investitorii să își declare câștigurile din criptomonede și să intre în legalitate:
Aş vrea să vă dau un răspuns mai exact, dar nu avem date clare în acest moment. Pariul meu este că va fi vorba de câteva sute de milioane de euro, cel puţin.
Legea privind aprobarea OUG 107/2024, care include această măsură, a fost adoptată de Parlament și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. În baza noilor reglementări, contribuabilii vor fi scutiți de la plata impozitului de 10% pentru câștigurile din tranzacții crypto, însă rămân obligați să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Estimări privind deținerile în crypto
România ar avea între 350.000 și 600.000 de investitori în criptomonede, potrivit estimărilor. Sabin Sărmaș estimează că deținerile acestora ar putea ajunge la „ordinul miliardelor de euro”.
Deși câștigurile declarate de investitori s-au ridicat la 712 milioane de lei în 2023, acestea reprezintă doar o fracțiune din piața reală, deoarece multe tranzacții nu sunt încă raportate oficial.
„Estimările spun că avem între 350.000 şi 600.000 de investitori în crypto în România. Suntem într-un moment T0. (…) Măsura propusă nu este permanentă, decidem ulterior dacă rămânem cu varianta aceasta de scutire de impozit sau nu, dar ai un moment T0 în care poţi vedea mare parte din investitori”, a explicat Sărmaș, potrivit ZF.
Deși măsura este menită să încurajeze investitorii să intre în legalitate, aceștia se confruntă în continuare cu dificultăți în transferul câștigurilor prin bănci. Mulți investitori au reclamat că le-au fost blocate tranzacțiile sau chiar închise conturile, din cauza reglementărilor stricte privind KYC (Know Your Customer) și AML (Anti-Money Laundering).