1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiScriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat în gât, în timp ce susținea...

Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat în gât, în timp ce susținea un discurs la New York

Salman Rushdie, romancierul de origine indiană care a primit ordinul de a fi ucis de Iran în 1989 din cauza scrierilor sale, a fost atacat pe scenă la un eveniment din New York. Se pare că acesta a fost înjunghiat, potrivit poliției statului New York și unui martor ocular.

Un bărbat s-a repezit pe scena de la Chautauqua Institution din vestul statului New York și l-a atacat pe Rushdie în timp ce acesta ținea o conferință despre libertatea artistică, a declarat un martor ocular. Un polițist de stat prezent la eveniment l-a prins pe atacator, a declarat poliția, potrivit Reuters.

Rushdie a fost transportat cu elicopterul la un spital, dar starea sa nu este cunoscută încă, a precizat poliția. Încă nu cunoaște motivul atacului.

Rushdie a căzut pe podea după ce bărbatul l-a atacat, iar apoi a fost înconjurat de un mic grup de persoane care i-au ridicat picioarele, aparent pentru a trimite mai mult sânge în partea superioară a corpului, în timp ce atacatorul a fost imobilizat, potrivit unui martor care a asistat la conferință.

„Ne confruntăm cu o situație de urgență”, a declarat un purtător de cuvânt al Chautauqua Institution, contactat de Reuters.

Povestea lui Salman Rushdie

Rushdie, care s-a născut într-o familie musulmană din India, s-a confruntat cu amenințări cu moartea pentru cel de-al patrulea roman al său, „Versetele satanice”, despre care unii musulmani au spus că ar conține pasaje blasfemiatoare. Romanul a fost interzis în multe țări cu populație musulmană numeroasă la publicarea sa în 1988.

Un an mai târziu, Ruhollah Khomeini, pe atunci liderul suprem al Iranului, a pronunțat o fatwa, sau un edict religios, prin care îi îndemna pe musulmani să îl ucidă pe romancier pentru blasfemie.

Rushdie s-a ascuns timp de mulți ani. În 1998, guvernul iranian a declarat că nu va mai susține fatwa, iar Rushdie a trăit relativ deschis în ultimii ani. Cu toate acestea, organizațiile iraniene au pus la bătaie o recompensă de milioane de dolari pentru uciderea lui Rushdie.

Rushdie s-a aflat la Chautauqua Institution pentru a lua parte la o discuție despre Statele Unite și artiștii din exil, potrivit site-ului instituției.

El a devenit cetățean american în 2016 și locuiește în New York. El a criticat guvernul naționalist hindus al premierului Narendra Modi din India.

Agenția Wylie, care îl reprezintă pe Rushdie, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

PEN America, un grup de susținere a libertății de exprimare al cărui fost președinte este Rushdie, a declarat că este „în stare de șoc și oroare” în legătură cu ceea ce a numit un atac fără precedent asupra unui scriitor din Statele Unite.

„Salman Rushdie a fost vizat pentru cuvintele sale timp de zeci de ani, dar nu s-a clintit niciodată și nici nu a șovăit”, a declarat Suzanne Nossel, directorul executiv al PEN. Mai devreme în cursul dimineții, Rushdie i-a trimis un e-mail pentru a o ajuta cu relocarea scriitorilor ucraineni care caută refugiu, a spus ea.

Senatorul american Chuck Schumer din New York a numit acest lucru „un atac asupra libertății de exprimare și de gândire”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Operațiunea Școala: 50 de percheziții în dosare de trafic de droguri în mediul școlar din Iași, București și alte orașe

Procurorii au identificat 40 de făptuitori, majoritatea elevi și studenți din județul Iași. Cel mai tânăr consumator are 13 ani Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri...

Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri 

Pentru bebelușii născuți prematur fiecare zi este o luptă. Trupurile lor firave au nevoie de atingerea și iubirea părinților, atât de limitată în contextul...

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...
Ultima oră
Pe aceeași temă